Вчера за поредна вечер бяха проведени протести в редица български

...
Вчера за поредна вечер бяха проведени протести в редица български
Коментари Харесай

Младен Маринов: Всеки има право на протест, но по законен ред и без да пречи на други граждани

Вчера за поредна вечер бяха извършени митинги в редица български градове. Някои от тях бяха нергламентирани и без уредници. Това ни попречва, тъй като на място няма с кого да приказваме. Организираните митинги ги охраняваме, а на неорганизираните присъстваме и следим за запазване на публичния ред.

Това сподели в утринния блок на БТВ министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който разяснява митингите от последните дни. "При дребна част от митингите нощес имаше нарушаване на публичния ред. В Перник блокираха автомагистралата. Във Варна 19-годишно момче, с престъпна регистрация, хвърли пиратка. При опита да бъде открит, този 19-годишен юноша е напръскал чиновниците на реда със спрей. Призовах и отново приканвам, всеки има право на митинг, само че и другите жители имат право на свободно напредване, на достъп до болница. Не желая да приказвам за политически партии, които вероятно провеждат митингите. Мога да кажа, че има хора, които в действителност стачкуват, само че има и такива, които търсят провокации и се конфронтират целеустремено с полицейските чиновници. Пак приканвам митингите да се провеждат по легален ред и без да се пречи на другите жители. За уикенда информациите за митинги за разнопосочни, само че полицията още веднъж ще е на мястото си и ще подсигурява реда в цялата страна ", безапелационен беше Маринов.

"Доверието в правоохранителната система е на равнище. Това сочи миниторинговият отчет на Европейската комисия. В битката с проведената престъпност се споделя, че са реализирани положителни резултати. Виждате последните месеци - Министерство на вътрешните работи организира акции, прокуратурата повдига обвинявания и след това съдът отсъжда. Процесът е дълъг и продължаваме напред. Докладът е позитивен. За първи път са затворени три глави. Ние продължаваме да работим ", сподели министърът във връзка мониторинговия отчет на Европейска комисия за България.

"Правим всичко допустимо Димитър Желязков да бъде върнат в България. Всичко, каквото би трябвало, е направено от наша страна. Турция не е член на Европейски Съюз и там нещата седят по малко по-различен метод. Относно семейство Баневи, чакаме решението на френския съд. И там всичко е направено по разпоредбите, само че не може да даваме периоди на съда. Семейство Арабаджиеви се търсят по всички правила на Европейски Съюз - издадени са европейска заповед за арест и търсене. Всяка една страна членка на Европол и Интерпол е длъжна да ни осведоми, в случай че семейство Арабаджиеви тръгне да напуща страната ", разяснява Маринов последните акции в страната.

"Не мога да приказвам за "прости сигнали за мощна музика ". Виждате от един подобен сигнал до какви нарушавания на публичния ред може да се стигне. Всички, които в последните седмици, си разрешиха да протягат ръка на чиновници на реда са арестувани и са подведени под отговорност. Нашите чиновници са стимулирани и не престават да работят. Нашата работа е рсикова и ние в никакъв случай не можем да бъдем спокойни. Някъ де има почит към служителите на реда, а някъде не схващат, че са направили нарушаване като са пуснали мощна музика и нарушават публичния ред. Най-важното е, че всички такива извършители са приведени там, където им е мястото ", съобщи вътрешният министър.

"Призовавам всички жители да спомагат и да алармират на полицията. Това е публичен дълг. Не виждам някакъв проблем, в случай че жителите разполагат с определан информация, да я споделят на полицията. Доверието в системата би трябвало да се гради взаимно. Ние водим ежедневна битка за това доверие. По всички индикатори престъпността понижава. Статистиката демонстрира, че ние се оправяме в изискванията, в които живеем. Всеки има право на своя преценка, само че аз виждам обективно обстоятелствата. Не мога да дефинира работата на Министерство на вътрешните работи като мърлява. Това тип засегнатост към моя екип. Докладът на Европейска комисия демонстрира най-ясно - глава 6 е затворена. Това на мърлява работа ли се дължи? Аз не мисля по този начин ", приключи Младен Маринов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР