Вчера вечерта избухна пожар в охладителната система на украинската Запорожка

...
Вчера вечерта избухна пожар в охладителната система на украинската Запорожка
Коментари Харесай

Пожар в Запорожката АЕЦ, Украйна и Русия с взаимни обвинения

Вчера вечерта избухна пожар в охладителната система на украинската Запорожка атомна електроцентрала, която от март 2022 година е окупирана от съветските сили. Киев и Москва се упрекнаха взаимно, че са виновни за него, обобщава Франс прес, предава Българска телеграфна агенция.

Според Международната организация за атомна сила (МААЕ), която има екип на място, пожарът не е оказал въздействие върху нуклеарната сигурност. Шестте реактора на централата са спрени.

" Експертите на МААЕ са видели гъст черен пушек, излизащ от северната част на обекта, откакто са чули " голям брой детонации вечерта ", и са били осведомени от управлението на централата " за хипотетична офанзива с дрон " против една от двете охладителни кули, съобщи МААЕ.  

Агенцията прикани за " неотложен достъп " до засегнатия регион " за оценка на вредите " и " установяване на вероятната причина за пожара ".

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси също прикани за преустановяване на сходни " безотговорни офанзиви ", които усилват заплахата от нуклеарна повреда.

" Всеки пожар на обекта или наоколо до него крие риск от разпространяване към съоръжения, които са от значително значение за сигурността ", сподели той.

Запорожката нуклеарна централа е най-голямата в Европа. Тя се намира в Енергодар, на брега на Днепър - река, която в този момент е естествена фронтова линия сред двете страни в спора.

" Обстрелът на град Енергодар от украинските войски провокира пожар в охладителната система на централата ", съобщи назначеният от Русия регионален шеф Евгений Балицки.

Той също по този начин увери, че радиационната конюнктура към централата, чиито шест блока са спрени от съображения за сигурност, е естествена.

Експертите на МААЕ ревизираха без значение равнищата на радиация и потвърдиха, че те не са се трансформирали ".

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че " съветски окупатори са провокирали пожара " в централата.

" От Никопол (град, който е противоположен на централата) регистрирахме, че съветските окупатори са запалили огън на територията на Запорожската атомна електроцентрала. В момента равнищата на радиация са в норма. Въпреки това до момента в който съветските терористи поддържат надзор над атомната електроцентрала, обстановката не е и не може да бъде естествена. От първия ден на завземането й Русия употребява Запорожката АЕЦ само за изнудване на Украйна, цяла Европа и света ", съобщи президентът, представен от Укринформ. 

Президентът акцентира, че Украйна чака реакцията на света, реакцията на МААЕ. " На Русия би трябвало да бъде потърсена отговорност за това. Само украински надзор върху Запорожската АЕЦ може да подсигурява връщането към естественото положение и цялостната сигурност ", акцентира Зеленски.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко съобщи, че " следи от близко " обстановката от мониторингови станции наоколо до обекта.   " Няма заплаха от детонация на пара или други последици ", добави той. 

От началото на спора централата се намира в доста рисково състояние. Москва неведнъж е упреквала украинските сили в съзнателно бомбардиране на оборудването, което Киев отхвърля. От своя страна Украйна упреква Русия, че е милитаризирала обекта, като е конфигурирала тежки оръжия в периметъра на електроцентралата.  

МААЕ нееднократно е призовавала за въздържаност, опасявайки се, че " неразумните " военни дейности могат да провокират " огромна нуклеарна повреда ".

По предписание на съветския президент Владимир Путин са засилени ограниченията за зоркост и внимание към обекти от стратегическата инфраструктура, включително и в Запорожка област.

Руската нуклеарна компания " Росатом " разгласи, че пожарът в Запорожката централа е изгасен, само че той е нанесъл вреди на охладителна кула, само че тя не е била настояща.

Украинската компания за нуклеарна енергетика " Енергоатом " съобщи също, че една от охладителните кули на централата и друго съоръжение са били развалени при пожара.

Освен Запорожката АЕЦ, която се управлява от Русия, Украйна разполага с три различен атомни електроцентрали.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР