Вчера във водите на Черно море се стигна до инцидент

...
Вчера във водите на Черно море се стигна до инцидент
Коментари Харесай

Би Би Си: Екипажът на британския кораб бе готов за сблъсък с Русия

Вчера във водите на Черно море се стигна до случай сред английски военен транспортен съд и силите на Руската федерация. Интересното в тази ситуация е, че Лондон отхвърля против кораба да са били създадени предупредителни изстрели, до момента в който Москва твърди, че е имало такива. Какво се е случило?

На борда на английския военен транспортен съд HMS Defender е бил сътрудник на Би Би Си, който разказа какво тъкмо се е случило. По думите му повече от 20 съветски изтребителя и два кораба са дебнели придвижването на английския транспортен съд. Според Би Би Си английският екипаж се е подготвял за „ допустима конфронтация”. Появи се информация, че съветски боен транспортен съд е създал предупредителни изстрели против английския ескадрен миноносец в Черно море, а съветски военен аероплан е хвърлил бомби на пътя му.

Кореспондентът на Би Би Си на кораба даже твърди, че в даден миг два съветски кораба на бреговата защита са плавали единствено на 100 метра от техния. Руската организация ТАСС пък заяви, че изтребител Су-24М е отправил предупредителни изстрели. „ По радиото чувахме враждебни предизвестия, в това число и думите: „ Ако не измененията курса, ще стрелям”, описа кореспондентът на Би Би Си. По думите му оръжейните системи на разрушителя са били заредени и в подготвеност за борба.

Защо се е стигнало до това напрежение? Причината е, че корабът е плавал до Крим – полуостровът, анексиран от 2014 година от Руската федерация (международната общественост не признава окупацията). Докато Москва твърди, че полуостровът и водите му са съветска територия, Англия споделя, че HMS Defender е прекосявал през украински води по постоянно употребен и интернационално приет директен маршрут. Би Би Си написа, че английският унищожител е отстоявал правото си на свободно корабоплаване в интернационалните води, до момента в който от Москва преглеждат придвижването на английския транспортен съд като „ опасно” и нарушение на съветската граница.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР