Вчера външният министър Мария Габриел заяви, че премиерът, а не

...
Вчера външният министър Мария Габриел заяви, че премиерът, а не
Коментари Харесай

Денков и Тагарев на срещата на НАТО вместо президента, България подготвя нов транш за Киев

Вчера външният министър Мария Габриел съобщи, че министър председателят, а не президентът би трябвало да съставлява България на срещата на върха на НАТО. Като парламентарна република България нормално е представлявана от премиера си на сходни конгреси. По негласна сделка от 2012 година в срещите на НАТО обаче взе участие президентът.

Срещата на върха във Вилнюс ще се организира на фона на коренно променената стратегическа среда на сигурност, подбудена от непровокираната и несправедлива война на Русия против Украйна, се показва в известието на Министерския съвет.

Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа поддръжка на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за усилване на сдържащия и защитителен капацитет на НАТО и приемането на нов ангажимент за вложения в защитата, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на отрасловите министри, акцентират от Министерския съвет.

Ангажиментите засягат директно ръководството на държавната политика в региона на интернационалните връзки, както и в региона на защитата и общото управление на Въоръжените сили.

На днешното си съвещание държавното управление реши да отдръпна и Програмата за вложения в защитата до 2032 година, импортирана от служебния кабинет за одобрение от Народното събрание. На 11 юни министърът на защитата Тодор Тагарев съобщи, че и двете приложения в капиталовата стратегия изненадващо били засекретени.

С решението се отдръпват и други два акта на служебния кабинет, импортирани за разглеждане в Народното събрание. Те са свързани с установяване на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за установяване числеността на запаса на въоръжените сили, както и с предложение до Народното събрание за одобрение на в допълнение съглашение сред Министерството на защитата на България и Министерството на защитата на Украйна за изменение на съглашението за безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, подписано на 5 декември 2022 година

С решението за " числеността на запаса на въоръжените сили ", което е секретно. Но точно от този документ зависи и броя на оръжия, които би трябвало да са налични за потребностите на българската войска. С него кабинетът Донев също се опитваше да блокира даването на спомагателна военна помощ за Киев. С това на процедура се отварят необятно вратите за сериозна българска поддръжка на защитата на Украйна против съветските окупатори.

" До избирането на постоянен кабинет импортираните за утвърждение решения на служебния кабинет не са прегледани от Народното събрание. Предвид избора на постоянно държавно управление е належащо известно време за задълбочено запознаване на новото политическо управление в Министерството на защита със наличието на препоръчаните решения, в което то да направи своите разбори и вероятно да нанесе промени в създадените към този момент документи ", показват от кабинета.

България приготвя нов транш военна помощ за Украйна, удостовери пред медиите през днешния ден министърът на защитата Тодор Тагарев.

" Вярно е, че България приготвя нов транш военна помощ за Украйна и го декларирахме напълно публично. Тя ще съгласно техните потребности и нашите благоприятни условия, както е решило Народно събрание ", съобщи Тагарев.

" Тя ще бъде сравнима по размер и по типове с първия пакет. Като размер е почти същата. Ние вадим от складовете неща, които са в годно положение, имат още запас, само че да кажем - над 30-40-годишни ", сподели още Тагарев.

" Съвсем скоро ще предложим решение на Министерския съвет. Въпросът е дали не сме пропуснали благоприятни условия.

" Съвсем скоро. Въпросът е дали не сме пропуснали благоприятни условия. Надявам се, че не сме, изключително свързани с вложения от Европейски Съюз в разширение и модернизиране на потенциала на предприятия от нашата отбранителна промишленост ", по този начин Тагарев отговори на въпрос дали България ще се включи в самодейността на Европейски Съюз за 1 млн. снаряда за Украйна.

Министърът на защитата сподели, че ще се срещне с президента Радев, когато бъде поканен от президента.

Търсят се варианти ВМЗ " Сопот " да получи европейско финансиране и да усили потенциала си за произвеждане на 155-милиметрови снаряди.

Аргументите делегацията във Вилнюс да бъде водена от премиера, е член 105-ти, алинея 2-ра от Конституцията, уточни още Тодор Тагарев.

Според тази алинея Министерският съвет управлява и реализира вътрешната и външната политика на страната, реализира публичния ред и националната сигурност и реализира общото управлението на администрацията и Въоръжените сили.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР