Вчера в заседателната зала на Административен съд-Видин бе представен и

...
Вчера в заседателната зала на Административен съд-Видин бе представен и
Коментари Харесай

Административен съд-Видин отчете дейността си за изминалата 2021г.

Вчера в заседателната зала на Административен съд-Видин бе показан и разискван Отчетеният отчет за резултатите от активността на Административен съд-Видин през 2021 година В него взеха присъединяване всички съдии и правосъдни чиновници. Специални посетители на събранието бяха арбитър Емилия Миткова – ръководител на първо поделение във Върховен административен съд, ръководителят на Окръжен съд-Видин – арбитър Илия Илиев, окръжния прокурор на Окръжна прокуратура-Видин - Ваня Ненкова, шефът на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - старши комисар Петър Коцин.
В отчета си ръководителят на съда – арбитър Антония Генадиева означи, че макар комплицираната епидемиологична конюнктура и през 2021г. образуването и придвижването на делата в Административен съд-Видин са съобразени с нормативните условия, както и че качество, експедитивност, срочност в правосъдното произвеждане са главните заключения, които се постановат от направения доклад за активността на съда.
За интервала от 01.01.2021г. до 31.12.2021г. новообразуваните каузи са 534 и 64 - неприключили от предходните отчетни интервали. Общият брой на делата за разглеждане възлиза на 599 бр., като от тях първоинстанционните каузи са 307 броя, а касационните 292 бр.
В взаимозависимост от органа, издал наказателното разпореждане, касационните каузи през 2021 година се разпределят по метода, показан на идната графика: с по-голям условен дял се отличават делата, свързани с активността на КАТ, ИААА, ДИТ и Национална агенция за приходите.
Общо свършените каузи през отчетния интервал са 544 бр., или 89 % от делата. Със правосъден акт всъщност са завършили 472 бр., а прекратените производства са 72 бр.
„ За бързината в администрирането и правораздаването в Административен съд Видин е индикативен и фактът, че от общо свършените 544 бр. каузи, 499 бр. са свършени в период до 3 месеца, което в процентно съответствие се равнява на 92 % “– посочи Председателя на съда.
За качеството на работата на съдиите от Административен съд Видин е индикативен резултатът от касационната инспекция на Върховния административен съд. През 2021г. от общо свършените 257 бр. административни каузи са обжалвани 76 бр. Фактът, че 70% от постановените правосъдни актове по административните първоинстанционни каузи, не са обжалвани е индикативен за положителната работа на магистратите.
През миналата 2021 година, в Административен съд Видин продължи разглеждането на каузи с публичен и медиен интерес, а точно искови молби против Администрацията на Министерския съвет на Република България, Министерство на околната среда и водите, Регионална ревизия по околната среда и водите – Монтана, свързани с незаконосъобразни актове, дейности и бездействия на посочените органи в завода за неутрализиране на муниции и произвеждане на взривни субстанции „ Миджур” в с.Горни лом, обл. Видин. Медиите и обществеността получаваха информация по придвижването на делата посредством прессъобщения, както и посредством уточняващи изявленията.
Достигането на европейските стандарти в административното правосъдие е цел и блян на управлението на Съда и това е видно от напъните, ориентирани към усилване на прозрачността и отчетността в работата на Административен съд-Видин. Ежеседмично са изготвяни прессъобщения за идните за разглеждане каузи и по отношение на произнасянето на Съда по общественозначими такива.
Въпреки компликациите от въведените редица ограничения за ограничение разпространяването на болестта COVID-19, провеждането на Образователната стратегия „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ през образователната 2019/2020 година и Деня на отворени порти, се реализираха.
В умозаключение арбитър Генадиева заключи: „ За поредна година Административен съд Видин реализира извънредно положителни резултати – осъществени с помощта на капацитета, желанието и отговорността, с които съдиите и правосъдните чиновници изпълняваха служебните си отговорности. Всеки от съдиите и правосъдните чиновници заслужава самопризнание за свършената работа, за гражданската си героизъм и кураж, с които работи, изключително в изискванията на недостиг на доверие и незадоволеност на обществото от правосъдната система. Вярвам, че положените през миналите години старания са причина за предстоящ триумф в реализиране на задачите пред правосъдната система – отстояване на нейната самостоятелност, качествено правосъдие и реализиране на по-висока правна сигурност и доверие.
Председателят на Окръжен съд-Видин – арбитър Илия Илиев и окръженият прокурор на Окръжна прокуратура-Видин Ваня Ненкова поздравиха управлението на съда, съдиите и правосъдните чиновници за постигнатите доста положителни резултати.
Съдия Емилия Миткова – ръководител на първо поделение във Върховен административен съд, поздрави всички за прелестните резултати, за бързината, за срочността, за дребния % обжалвани каузи, показващ правомерност на правосъдните актове, за сплотеността и отличната работата в екип на съдии и правосъдни чиновници.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР