Вчера в зала 1 на НДК бяха раздадени най-престижните награди

...
Вчера в зала 1 на НДК бяха раздадени най-престижните награди
Коментари Харесай

Голям успех за българското кино на наградите на София филм фест

Вчера в зала 1 на НДК бяха раздадени най-престижните награди за кино у нас. С церемонията завърши и главната част на София филм фест, който се организира за 22-ри път. 

Тази година бе мощна за българското кино и това си пролича по премиите - огромна част от тях отидоха при редните ленти.

Голямата премия " София - град на киното " в Международния конкурс завоюва филмът на Илиян Митев " 3/4 ". Той си потегли от сцената с чек за 7000 евро. 
Два от най-хитовите български кино лентата, които развълнуваха феновете - " Възвишение " и " Вездесъщият " също си потеглиха с оценки. Филмът на Виктор Божинов " Възвишение " стана победител в Балканския конкурс, а " Вездесъщият " бе оценен като най-хубав от българските кинокритици. Последният взе и премията на ФИПРЕССИ.
Наградите за късометражен и документален филм също отидоха при български кинодейци.  " Преображение " на Стефан Ганев е най-хубавият къс филм, съгласно журито, а най-хубав документален е  " Миниатюра за пиано " на Елдора Трайкова.

Български филм печели и Наградата на публиката - " Радиограмофон " на Рузие Хасанова.

Специалната премия на интернационалното жури отиде за унгарския филм " Генезис " на Арпад Богдан, който взе премия и на младежкото жури.

Наградата за най-хубав режисьор пък отпътува към Турция дружно с Бану Съваджъ за кино лентата й " Гълъбът ".

Специалната премия за принос в киното бе дадена на Васил Михайлов в навечерието на 80-тия му рожден ден, който подвигна залата на крайници. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР