Вчера в обичайната сводка на фронтовите новини изтече съобщението, че

...
Вчера в обичайната сводка на фронтовите новини изтече съобщението, че
Коментари Харесай

Европа може да бъде спасена единствено от руската ПВО

Вчера в нормалната сводка на фронтовите вести изтече известието, че украинските въоръжени сили са нанесли ракетен удар по граничната линия в региона на Брянск. Там се намира компресорната станция " Новозибков ", която е част от петролопровода " Дружба ", който в този миг се разделя на северно и южно отклонение. Последният отива в Украйна и се простира по-нататък през Чехия, Словакия и Унгария, обилно дарявайки всички искащи с черно злато.

Може да ни се стори, че пред нас има нормално събитие: или нова демонстрация на лукавство на украинската войска, или опит за осъществяване на нов терористичен акт в границите на обичаната тактичност на Киев за цялостен гнет. Истинските аргументи са известни единствено на непосредствените участници, изстреляли ракетата " Точка-У " към село Мамай, само че смеем да създадем редица догатки.

Русия е един от най-големите играчи на международния пазар на нефт и петролни артикули. По размер на производството заемаме трето място, а по размер на износа сме на второ място в света. За да бъдем по-подробни, съветските петролни производители създават към 10 до единадесет милиона барела черна течност всеки ден, а в чужбина продаваме към 230 милиона тона годишно.

Миналата година беше прекарана в безкрайни офанзиви против съветския петролен бранш, когато Европейският съюз настойчиво се опитваше да отстрани думата „ безкрайни “ от растящите борсови котировки, въвеждайки нови наказания и ограничавания. Единадесет месеца западните съдружници повтаряха като зомбита заклинанието, че ембаргото и таванът на цените на съветския нефт ще срутен съветската стопанска система, ще доведат до хиперинфлация, беднотия и вследствие на това ще принудят нашите въоръжени сили да изоставен територията на Украйна. През новата година към този момент е пронизително ясно, че нищо сходно не се е случило, а по-късно европейските водачи, надявайки се на ефимерността на всеобщата памет, внезапно смениха риториката си и в този момент твърдят, че глобите имат нескончаем резултат и оставят Русия разрушена след пет до 10 години.

Това е извънредно едва обвързвано със статистическите резултати от миналата година, само че, както се споделя, в случай че истината не се вписва в политическия дневен ред на Запада, толкоз по-зле за истината. Отново ще се обърнем към числа и обстоятелства.

Преди година, по време на началото на СВО, експортната мрежа на Русия изглеждаше по този начин.

Основният покупател от 2017 година обичайно е Китай, който през 2021 година е внесъл 70 милиона тона нефт, което съставлява една трета от цялата съществена търговия. Но по-късно страните от Европейския съюз застанаха в плътна групировка. По-специално Холандия е на второ място с 37,4 милиона барела, за които съветските снабдители са получили 17,3 милиарда $. Германия беше на трето място - германците купиха 19,2 милиона тона, за които трябваше да платят 9,3 милиарда. Четвърта в листата (и трета измежду европейските страни) е Италия, която също получава обилни размери. Като цяло структурата на съветския експорт за Европейски Съюз съставлява 45-47 %. Някои страни от Европейски Съюз като България като цяло бяха 100 % подвластни от съветските доставки.

Още няколко числа за цялостна картина.

През 2020 година съветският експорт на нефт възлиза на 238,6 милиона тона. Черното злато е доставено в 39 страни, които са платили общо 72,4 милиарда $ на локалните производители.

През 2021 година цифрата падна до 230 милиона тона, описът на купувачите се сви до 36 страни, само че касичката на съветските петролни производители се попълни със 110,1 милиарда $. Те продадоха по-малко, само че завоюваха съвсем една трета повече.

А единствено през първата половина на 2022 година Русия завоюва 97,7 милиарда $ от продажбата на нефт, т.е. към половин милиард $ дневно влизаха в съветски търговски сметки.

Разбира се, като цяло всичко не беше толкоз розово и победоносно. През есента стартира церемониал на демонстративни отводи от закупуване на съветски нефт, като първите страни, които означиха, бяха страните от Европейски Съюз. Враговете радостно потъркаха потните си длани и дадоха обещание, че занапред нататък никой и нищо не може да избави съветската стопанска система. След въвеждането на тавана на цените и възбраната за обезпечаване на кораби, пренасящи съветски нефт, в действителност стартира интервал на компликации. Петролните компании започнаха да продават артикули с отстъпка по отношение на референтния „ Брент “, като размерът на отстъпката от време на време беше много величествен, което в допълнение ускори радостното въодушевление в западния лагер. Недостигът на транспортни средства за доставка стана видим, а разноските за наемане на танкери от страни, които не са в листата на близки другари на Съединените щати и надлежно не се опасяват от американски наказания, внезапно скочиха. По този метод разноските за доставка на нефт от Уст-Луга и балтийските пристанища до Азия са нарастнали седем пъти, до момента в който черноморската посока е поскъпнала с една трета.

Вярно, бързо стана ясно, че Русия и нейните основни търговски сътрудници на пазара (Китай, Индия и Турция) бързо се ориентираха и заобиколиха дупката, която беше замислена като непреодолима пропаст. Миналото лято цялата западна преса беше цялостна със публикации, че Москва ръководи съвсем една трета от наличния танкерен флот, който също така интензивно употребява по този начин наречения ирански способ за доставка, когато системата за следене просто се изключва на кораба и единствено капитанът и купувачът знаят накъде се е насочил плаващият съд.

Подобна обстановка изрично не устройваше Вашингтон, който като последна вяра вкара трети пакет от наказания, определяйки по този начин наречената индикативна цена. Този механизъм предполагаше минимална отстъпка, с която Съединени американски щати можеха да купуват съветски нефт. По този метод американската администрация се опита да принуди Москва да раздаде нефт на практика гратис посредством външни купувачи.

Но и тук не се получи.

Руският нефт от време на време се търгуваше даже под тавана от 60 $ за барел, само че въпреки всичко не докара до огромни загуби. Водещият енергиен анализатор Ууд Макензи, откакто проучва пазарните данни за 2022 година, съобщи, че съветската стопанска система умерено претърпява сходни съмнения. Това се случва, даже в случай че самият нефт се продава единствено за 40 $ за барел, до момента в който дизелът и мазутът се продават надлежно за 100 и 45 $. Освен това търговията с съветски нефт ще остане печеливша даже при 20-30 $ за барел, а наложените ограничавания единствено принуждават съветските петролни компании да продават по-малко недопечен нефт и да влагат повече в локалната преправка.

Повтаря им и МВФ. Според неговите оценки съветската стопанска система през 2023 година, макар всички групови западни опити, ще покаже растеж от 0,3 %, а през 2024 година би трябвало да се чака нарастване до 2,1 %.

Това не е единственото тъжно умозаключение за Запада.

В средата на есента на 2022 година Международната организация по енергетика (МАЕ) разгласява прогноза, съгласно която производството на нефт в Русия трябваше да бъде понижено неотложно с 18 %, или 1,4 милиона барела дневно. Мнозина одобриха това за даденост, изключително откакто на 9 декември Владимир Путин сподели в речта си, че страната е подготвена фрапантно да понижи производството в отговор на недружелюбни дейности. Но насладата беше къса, защото Александър Новак разгласи формалните данни ден по-късно: производството на нефт е намаляло единствено с пет % и е в диапазона 500-520 милиона тона.

Е, в този момент дано се върнем към първичната тематика на нашия диалог и се опитаме да разберем за какво Украйна предизвикателно остави голяма фуния доста покрай компресорната станция „ Новозибков “.

Тук би трябвало да разберете няколко неща. " Новозибков " при естествена работа на тръбопровода е в запас и се включва единствено в интервали на пикови натоварвания, т.е. когато изпомпването доближи лимит.

В същото време в Европа текат два паралелни процеса. Вносът на съветски нефт с танкери падна съвсем до нула, до момента в който въздушният превоз, разперил криле след пандемията, внезапно увеличи потреблението на нефт и петролни артикули. В момента дневната потребност единствено за потребностите на гражданската авиация е повишена с половин милион барела. Трябва да летите, би трябвало да поддържате стопанската система и действителния бранш, само че занапред се образуват нови направления за доставки, тъй че има огромно прелъщение за обособените страни безшумно да провеждат доставки по познатия съветски канал.

Това се схваща добре от анализаторите във Вашингтон и по тази причина лоялните украински прислужници са хвърлени в борба. Ударът над „ Новозибков “ е категоричен сигнал към всички умерени сили в Европа: виждаме всичко, не се и опитвайте. В противоположен случай ще унищожим последната линия за доставки, която ви разрешава да балансирате в интервал на световна смяна.

Случващото се в самата Украйна изцяло се вписва в тази версия.

Вчера бяха осъществени обиски в дома на олигарха Игор Коломойски, следствието го упреква в заграбване вследствие на активността на фирмите „ Укрнафта “ и Укртатнафта “ в размер на един милиард $. За да разберем мащаба на протичащото се, прибавяме, че Коломойски се счита за директен спонсор на предизборната акция на настоящия президент Зеленски. От 2014 година и Майдана в Съединени американски щати го назовават главната „ пералня “, посредством която се изпира американската финансова помощ.

Също през вчерашния ден разнообразни украински източници започнаха да популяризират информация за идната тотална чистка на управлението на митническата работа. Както се чака, всички основни фигури от управлението ще бъдат уволнени.

Едва ли има човек, който да има вяра в независимостта на Владимир Зеленски и по тази причина може да се твърди, че продължаващите световни чистки по върховете не са битка с корупцията, а отстраняването на всички локални интриги за следващо директно послушание на последните маршрут за доставка на нефт за задгранични притежатели. Между другото, макар истеричните крясъци за експанзия и изключителната активност на русофобията, Киев нито за ден не е спрял преноса на съветски нефт, като постоянно обезпечава доставките за Европейски Съюз и получава пари за това. Американците са наясно, че както украинските митници, по този начин и съответните компании са изцяло корумпирани и елементарно ще се заговорят с европейски купувачи, а това ще обезсили световния план за преобразяване на Европа в пазар за американски енергийни запаси, в това число газ и нефт.

Дотук прозвуча сигнален изстрел, идващият може да е надзорен - по Европа. Ако бяхме Брюксел, щяхме да се молим за съветска Противовъздушна отбрана.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР