Вчера в една свръхполяризирана Америка започна обратното броене - една

...
Вчера в една свръхполяризирана Америка започна обратното броене - една
Коментари Харесай

Заплахата от импийчмънт на Тръмп засенчва кампанията година преди изборите в САЩ

Вчера в една свръхполяризирана Америка стартира противоположното преброяване - една година до президентските избори през 2020 година, в които Доналд Тръмп залага на правилните си последователи, с цел да грабне втори мандат и да преодолее следствието за импийчмънта му, което хвърля сянка над предизборната акция.

Демократите поеха по този рисков път с риск да засенчат дебатите в първичните им избори, в които вземат участие рекордно висок брой кандидати и няма изявен любимец.

" Никога до момента не сме имали толкоз висока поддръжка. " Строго гледащият президент Тръмп, заобиколен от море от червени шапки, в петък отхвърли концепцията, че процедурата за импийчмънт може да го лиши от втори мандат. Напротив, твърди той, тя му разрешава да стимулира хората си, " гневното болшинство ", което заедно осъжда този " лов на вещици ".

Президентът самичък призна, че към този момент борбеният му звук в допълнение се е изострил от началото на следствието. Вчера той съпостави атмосферата на предизборните му манифестации с мач по смесени бойни изкуства ММА, на който е участвал предходния ден.

Здравно обезпечаване, владеене на оръжие, имиграция - година преди президентския избор някои претенденти в първичните избори на демократите се пробват да придвижат партията си наляво. Въпреки напъните им тези залози остават на назад във времето, в сянката на избухливата процедура за импийчмънт.

Миналата седмица сенатор Елизабет Уорън, която е измежду любимците в първичните избори на демократите, видя по какъв начин представянето на плана й за универсално здравно обезпечаване е засенчено от първото публично гласоподаване по импийчмънта в Конгреса.

" В кратковременен проект процедурата по импийчмънт ще господства в новините от Вашингтон, в медийното отразяване и по-общо казано в правенето на политики ", счита преподавателят от университета " Джордж Вашингтон " Кристофър Артъртън.

Няма явен противник

Шефката на демократите Нанси Пелоси дълго време се колебаеше да стартира следствие против Доналд Тръмп в Камарата на представителите, където партията й има болшинство, опасявайки се, че опозицията може да бъде глобена от тази разделяща и даже непопулярна процедура.

Инициативата е още по-рискована заради обстоятелството, че президентът евентуално ще бъде " оправдан " в следения от републиканците Сенат. Демократите се боят, че той ще тръби тъкмо преди изборите, че е бил приет за почтен.

В последна сметка Пелоси се реши на тази стъпка на 24 септември след разкрития за телефонен диалог, в който Доналд Тръмп е изискал от Киев " да намерения " за следствие на някогашния вицепрезидент демократ Джо Байдън, чийто наследник дълго време правеше бизнес в Украйна.

Оттогава поддръжката за тази процедура, наподобява, пораства - 53 % от американците я поддържат, а 44 % са срещу съгласно оповестено през вчерашния ден допитване, което удостоверява пропастта сред гласоподавателите на демократите и на републиканците по този въпрос.

Попадналият в този вихър Джо Байдън, който до момента беше главният любимец в конкуренцията на демократите, изгуби преднината си основно в интерес на Елизабет Уорън. Следват прогресистът сенатор Бърни Сандърс и умереният кмет Пит Бутиджидж.

За пръв път оповестено в петък допитване слага Джо Байдън на четвърто място в изборните настройки на демократите в Айова, първият щат, който ще гласоподава на тези първоначални избори. Той е изпреварен от младия Пит Бутиджидж, който беше незнаен допреди година.

" Остава една година до най-важните избори в живота ни. Трябва да се уверим, че ще се сбогуваме с националния призрачен сън Доналд Тръмп ", туитна през вчерашния ден Камала Харис, която е на пето място в тази анкета.

Бето се отхвърля

Друг незнаен фактор в тази акция е графикът на процедурата по импийчмънт. Не се знае какъв брой дълго ще трае това следствие, а първите гласувания в първичните избори на демократите са при започване на февруари.

" Когато конкуренцията в първичните избори набере скорост, мисля, че тази акция ще е водещата тематика в новините ", твърди Артъртън.

Дотогава има риск наблягането върху импийчмънта да навреди на получаващите по-ниска поддръжка измежду 17-те претенденти за партийната номинация на демократите, които демонстрират извънредно многообразие: няколко дами, двама афроамериканци, един намерено оповестил се гей...

Най-новият образец е тексасецът Бето О`Рорк, считан известно време за допустима вяра на демократите, който се отдръпна от конкуренцията.

Доналд Тръмп евентуално ще се опита да повтори печелившата си тактика от 2016 година - да завладее посредством твърдите си поддръжници няколко основни щата, които да му донесат болшинството гласове в Избирателната гилдия, и да завоюва непреките избори даже със загуба при абсолютния брой гласове. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР