Вчера трябваше да извършим проверка на бедстващите животни, но поради

...
Вчера трябваше да извършим проверка на бедстващите животни, но поради
Коментари Харесай

Прокуратурата погна собственика на бедстващите коне

Вчера трябваше да правим инспекция на бедстващите животни, само че заради неприятните метеорологични условия бяхме посъветвани, че тя не може да бъде осъществена. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия началникът на отдел " Здравеопазване " в ОД БАБХ доктор Емил Гъгнев във връзка умиращите от апетит и мраз коне в Осоговската планина, благосъстоятелност на кюстендилския предприемач Петър Пищалов.

Направихме инспекция дали съществуват бедстващи животни в село Буново, където са стационарните обекти на Петър Пищалов. Установихме една умряла крава без ушна марка – сигнализиран е екарисажът, през днешния ден ще бъде извозено тялото. Животното умряло от мъчно раждане. Иначе имаше доставена храна на животните, личеше си, че всекидневно се доставя храна.

От през днешния ден започваме по-обстойни инспекции, съобщи доктор Гъгнев. Той посочи, че първият сигнал против Пищалов е постъпил на 25 март от публицист. Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че прокуратурата в Кюстендил се е самосезирала и е осъществена незабавна инспекция. В късните часове стартира досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение. Доказателствата ще покажат кой е причинителят, само че съгласно прокурора са налице данни, че възможният причинител може да е и притежателят на животните, съобщи Арнаудова.

Започнали са разпити на очевидци. Разследва се и дали е налице корист със средства от Европейския съюз. Започваме следствие, ще търсим аргументите за причиняване на гибелта на животните, ще поставим старания и да достигнем до живите животни, на които да се окаже помощ. Собственикът към момента не е давал пояснения пред проверяващите органи. Нямаме снети писмени пояснения, не знаем неговата позиция. Призован е през днешния ден в 9.30 ч. Той има интерес от това даде пояснения. Ако не пристигна, ще бъде доведен наложително от органите на вътрешните работи, сподели представителят на основния прокурор.

Имаме задоволително данни за умряли повече от 70 коне. Данните сочат, че тези животни не са били отглеждани с нужната грижа на добър собственик. Тези дотации не са употребявани по предопределение. Ще бъде тествано въз основата на какви документи е предоставена дотацията, следено ли е защо са употребявани парите, съобщи още Румяна Арнаудова.

Видяхме доста слаби, умиращи коне, нямаха мощ да ядат, споделиха спасителите, които през уикенда качиха храна за умиращите коне. Те оповестиха, че имат концепция да създадат подслон за конете. Надяваме се до няколко дни да са събрали сили и да ги свалим в ниското, прибавиха те. Днес още веднъж ще създадем опит с моторни шейни да се качи храна и да се види какво е положението им. На място ще се взема решение какво да се направи нататък, споделиха още спасителите.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР