Вчера сутринта в базиликата Сан Бартоломео ал Изола в Рим,

...
Вчера сутринта в базиликата Сан Бартоломео ал Изола в Рим,
Коментари Харесай

Кардинал Сандри: България помни своята история и достойнството на своя народ

Вчера сутринта в базиликата Сан Бартоломео ал Изола в Рим, в наличието на двамата български посланици, във Ватикана и в Италия, на посланици от доста европейски страни, Латинска Америка и Азия и с директно лъчение в интернет бе отслужена литургия за деня на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим, отбелязван публично в България на 1 февруари.

От времето на юбилейната 2000-а година базиликата Сан Бартоломео ал Изола, ситуирана от антични времена на единствения остров в центъра на Рим, в средата на р. Тибър, е превърната в светилище на новомъченици от ХХ и XXI век, от целия свят. Българското посолство при Светия трон провежда за случая предаване на мощи на българския католически свещеник Евгений Босилков, пасионист, в светилището на новомъчениците, присъединявайки ги към присъстващите към този момент в светилището трима български мъченици, свещеномонасите успенци Павел Джиджов, Камен Вичев и Йосафат Шишков. Четиримата католически клирици са наказани на гибел и разстреляни в софийския затвор през 1952 година, показаха от Министерство на външните работи.

В проповедта си кардинал Сандри благодари на генералните настоятели на отците Успенци и на отците Пасионисти за дарените мощи на техните мъченици от България и добави: „ от в този момент нататък, поклонниците и посетителите на този храм, ще могат да се срещнат с историята на българските мъченици и посредством тяхното покровителство ще насочат молебствия за обичната България, която помни своята история, достолепието на своя народ, изпитана в страданието на доста свои синове и дъщери “.

След това кардиналът приветства опцията на този ден цивилните и религиозните представители дружно да могат отдават респект и добави: „ на този остров, който разделя водите на Тибър, да молим берекет за България и за всички нас, да останем твърди върху скалата, която е Христос с Неговите свидетели/мъченици от историята, канара, която никакъв ручей или вълна да не е в положение да поклати “ В края на проповедта аржентинския кардинал насочи молитва Пресвета Богородица, Св. Йоан XXIII папа римски и Блажените български мъченици да бдят над тази обична нация и всички нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР