Вчера станахме свидетели на абсурден подход към промяна на важно

...
Вчера станахме свидетели на абсурден подход към промяна на важно
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Свидетели сме на абсурден подход към промяна на важно законодателство

„ Вчера станахме очевидци на неуместен метод към смяна на значимо законодателство. Едни непрецизни текстове, импортирани от ръководещата „ некоалиция “ или както се назовава там “, по този начин в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин разяснява измененията в закона за домашното принуждение, признати на изключително съвещание през вчерашния ден. Депутатите одобриха промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. С тях бяха увеличени наказванията за лека и междинна телесна щета и беше въведено понятието „ интимна връзка “, с което в обсега на закона към този момент попадат и насилници, които не са женени или не живеят с жертвите си на фамилни начала и в едно и също жилище.

 

Не се гордеем с крайния излаз, който се получи като текст и поради метода по който беше признат. За нас бе неразбираемо това бързане, паническа реакция, която не би би трябвало да е присъща за един работещ парламент, добави Вигенин.

„ Ние декларирахме, че сме подготвени за сезираме Конституционен съд поради много непрецизните текстове, които с нищо няма да трансформират. Правилно са се ориентирали хората, че това, което приехме през вчерашния ден няма да промени битката с домашното принуждение. Резултатите в тази битка. Но поради метода, по който се прави. Защото стана традиция в този парламент, това е следващия и по-тежък случай. Когато се одобри законодателство на 2 четения в границите на едно съвещание, ние би трябвало да да сложим спирачката, сподели депутатът от Българска социалистическа партия.

 

Защото, по този начин както е тръгнало няма да важат правила и Конституция. Каквото реши болшинството – това ще бъде. Но това не е обикновено в естествена демократична страна, с искания за правова страна. Когато самият парламент редовно и недодялан гази законите, какъв сигнал даваме на хората? Искаме от тях да съблюдават законите, ние самите личния си закон не съблюдаваме, защото правилникът е с сан на закон, уточни Вигенин.

 

Според него прибързаното гласоподаване е било за да се успокои обществото след случая в Стара Загора, само че „ вместо да се мисли задълбочено и редовно, се трансформира под паника закона, с цел да се замажат очите на хората “, сподели той.

За идните локални избори сподели, че Българска социалистическа партия е във финалната фаза за номиниране на своите претенденти за кметове и общински съветници, което ще завърши при започване на септември.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР