Вчера стана ясно, че студентите от Европейския съюз, които започват

...
Вчера стана ясно, че студентите от Европейския съюз, които започват
Коментари Харесай

Супер финансова новина за всички БГ студенти, решили да учат на Острова

Вчера стана ясно, че студентите от Европейския съюз, които стартират бакалавърски стратегии в университети в Англия, през 2019/2020 година, ще могат да учат при безусловно същите такси и финансови условия, които важат за английските студенти. Това решение бе взето на 02.07 сутринта, заяви Ели Тончева, съветник по образованието във Англия.

От оповестената от английския министър на образованието Деймиън Хиндс вест, стана ясно, че няма да има смяна в годишната такса, която е 9 250 паунда за бакалавърски стратегии. Също по този начин, студентите от Европейския съюз ще имат достъп до финансиране посредством заем, който покрива 100% от таксата за образование, освен това за целия интервал.

Тази вест несъмнено е успокояваща за всички, които желаят да стартират да учат на Острова през есента на 2019-та година, защото Брекзит внесе доста напрежение и скептицизъм във връзка с бъдещите благоприятни условия за обучение в Англия. Студентският заем ще би трябвало да се изплаща, след довеждане докрай на образованието, за интервал от 30 години. Ако студентът стартира работа и годишните му приходите надвишават 25 000 английски паунда, тогава може да започва изплащането, като месечната вноска зависи от приходите.

Решението на английското държавно управление може да се пояснява като един жест на доброжелателност и предпочитание да се реализира единодушие сред Европейския съюз и Англия и във връзка с финансирането на научни планове, в които вземат участие английски просветителни институции, наедно с такива от съюза.

Новината се чакаше дълго време, защото държавното управление на Шотландия разгласи още през февруари, че европейските жители, които ще учат там, ще могат и за идната академична 2019/2020 година да се образоват гратис. Това беше един знак към държавното управление да разгласи, че и в Англия ще може да бъде обезпечено финансиране за студентите от Европейския съюз, както до момента. Но решението се забави. Съответно Асоциацията на университетите в Англия - Universities UK на няколко пъти изпрати предупредително писмо, че не трябва да се отсрочва вземането на решение, защото това ще докара до отлив на студенти. Все отново доста от образователните заведения във Англия имат сред 10% и 15% учащи от Европейския съюз.

Що се отнася до студенти, които желаят да създадат магистратура в Англия, за 2018-та са обезпечени заемите им, само че тези, които желаят да стартират през есента на 2019-та година, ще би трябвало да изчакат, тъй като към момента не е взето решение.

Британските университети, без значение от Брекзит, ще не престават да имат международна известност на допустимо най-хубаво място за професионална подготовка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР