Вчера се появи стабилната версия на софтуера OBS Studio 29.1.

...
Вчера се появи стабилната версия на софтуера OBS Studio 29.1.
Коментари Харесай

NVIDIA обяви превъзходството на своя кодек AV1 над решенията за видеокартите на AMD и Intel

Вчера се появи стабилната версия на софтуера OBS Studio 29.1. Подобно на бета-версиите, тази поддържа кодека AV1 за поточно предаване в YouTube. NVIDIA употребява тази опция, с цел да претендира за предимство в AV1 кодирането над конкуренцията.

AV1 – това е кодек с отворен код от Alliance for Open Media. За повече от две години този видео-кодек се трансформира в същинска опция на H.264 и H.265/HEVC, чийто първоначален код е затворен. Безплатният формат е значим фактор за превръщането на AV1 в основен кодек за поточно видео. AV1 поддържа всички модерни GPU архитектури: NVIDIA GeForce RTX 4000 (Ada Lovelace), AMD Radeon RX 7000 (RDNA 3) и Intel Arc Alchemist (Xe-HPG). Реализациите обаче се разграничават и опциите за шифроване могат да имат забележими разлики.

NVIDIA съобщи, че „ Проектиран да поддържа строгите условия на професионалните основатели на наличие, енкодерът NVENC резервира качеството на видеото с по-висока акуратност от конкурентните енкодери. Потребителите на GeForce RTX могат да предават поточно изображения с по-високо качество със същия битрейт като при конкурентните артикули или да кодират с по-нисък битрейт, като в същото време поддържат същото качество на изображението. “

Компанията сподели фотография от видео (по-горе), кодирано с AMD Radeon RX 7900 XTX, Arc A770 и нейната графична карта GeForce RTX 4080. И трите употребяват кодека AV1, 4K-резолюция и 12 Mbps битрейт. NVIDIA твърди, че нейният енкодер основава по-добри изображения.

Графичните карти от серията NVIDIA GeForce RTX 40 употребяват NVENC енкодер от 8-мо потомство, който обезпечава до 8K шифроване при 60 FPS посредством делене на фрагментите на хоризонтални линии. При 4K резолюция може да се обезпечи сходно видео качество при 10Mbps, спрямо H.264 при 20Mbps, само че като цяло NVIDIA твърди, че AV1 кодирането обезпечава към 40% по-добра успеваемост на компресията.

OBS Studio 29.1 към този момент е за евакуиране от формалния уебсайт. Проектът е спонсориран от NVIDIA и AMD.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР