Вчера се навършиха 18 години от членството на България в

...
Вчера се навършиха 18 години от членството на България в
Коментари Харесай

18 години от членството на България в НАТО

Вчера се навършиха 18 години от участието на България в НАТО. В публично послание генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг поздрави страната ни за приноса ѝ за общата сигурност и за отдадената й политика, изключително в района на Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Столтенберг очерта годишнината от участието на България на фона на войната в Украйна, като съобщи, че българският принос е още по-значим в този решителен миг за общата сигурност:

" В отговор на тази нова действителност НАТО укрепва своите възпиращи и отбранителни качества. В момента има сили от стотици хиляди в положение на нараснала подготвеност на територията на Европейския съюз. Съюзниците са пратили войскови сили в България, Испания е изпратила бойни самолети „ Юрофайтър “, а скоро Нидерландия ще прати F-35, работейки един до друг с българските военновъздушни сили. Създавате и нова многонационална бойна група на НАТО. Това е трансатлантическа взаимност в деяние с ясното обръщение, че всички сме единни. Зная, че мога да разгадавам все по този начин на ангажираността на България в НАТО и в бъдеще. “

Главният секретар на Алианса акцентира, че усиленото наличие на НАТО е отбранително, не за провокиране на спор, а за запазване на мира.

Той прикани съдружниците да влагат минимум 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР