Вчера САЩ и ЕС въведоха санкции срещу руския суверенен държавен

...
Вчера САЩ и ЕС въведоха санкции срещу руския суверенен държавен
Коментари Харесай

Отново за санкциите срещу държавния дълг на Русия. Това е просто смешно

Вчера Съединени американски щати и Европейски Съюз вкараха наказания против съветския върховен държавен дълг. Това значи, че американските и европейските резиденти не могат да получават скъпи бумаги, издадени от държавното управление, Централната банка или Фонда за национално богатство както на първичния, по този начин и на вторичния пазар.

По-рано рестриктивните мерки действаха само против първичния пазар. Но за нерезидентите не им беше комплицирано да купуват нашите скъпи бумаги на вторичния пазар. Сега, започвайки от март, те няма да могат по този начин.

Но какви ще бъдат последствията от сходни наказания? Да се постараем да отговорим на въпроса.

Нека се запитаме. Защо са ни чужденци, които да купуват съветски държавен дълг? В този случай, в случай че емитираме скъпи бумаги, номинирани в долари или евро, то те са ни в действителност нужни. Все отново задграничната валута може да се носи само от нерезиденти.

Въпреки това Русия към този момент от дълго време, започвайки от края на 90-те години, не се нуждае от задгранична валута. Имаме непрекъснат профицит. При това голям. Такъв, че систематичните либерали непрекъснато пълнят валута във всевъзможни аварийни фондове, с цел да не позволен укрепването на рублата (според техните заявления).

Министерството на финансите продава евробондове единствено тъй като това е предписание на положителния звук. И пуска за смешната сума от няколко милиарда евро. Общо взето спомагателна валута от нерезиденти не ни е нужна.

А нужни ли са ни нерезиденти в облигациите на федералния заем? Напомняме, че ОФЗ са номинирани в рубли и се считат за вътрешен държавен дълг. Сега измежду нерезиденти са публикувани към 20% от ОФЗ, като измежду американците 8%.

И по този начин, с цел да се купят ОФЗ, нерезидентите сменят валута за рубли. С тези долари и евро ЦБ печата рубли, предавайки ги на нерезидентите. Които купуват ОФЗ с тях.

Тоест ЦБ печата рубли извънредно под задгранична валута. За финансиране на държавния дълг. Но може ли ЦБ да печата рубли не съгласно доларите и еврото, а съгласно действителните потребности на стопанската система? Без подозрение. От техническа позиция няма никакви проблеми за това. Доларите и еврото, съгласно които ЦБ печата рубли, отиват в запасите, след което се влагат в задгранични скъпи бумаги.

Така ние безусловно не се нуждаем от нерезиденти, тъй като нямаме потребност от задгранична валута, а от техническа позиция няма проблеми за финансиране на държавния дълг, тъй че Централната банка да отпечата толкоз рубли, колкото е належащо. Разбира се, тези емисионни пари би трябвало да отидат в действителния бранш на стопанската система, а не към финансовите пазари. Но в действителност разноските на държавния бюджет, където идват парите от поставените ОФЗ, са действителния бранш.

Като цяло глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз са безсмислени.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР