Вчера Румен Радев прие , и , а днес -

...
Вчера Румен Радев прие , и , а днес -
Коментари Харесай

Всичко е в ръцете на президента: Консултациите приключиха, следват мандатите

Вчера Румен Радев одобри, и, а през днешния ден - " ", " " и, с цел да разбере нужно ли е още време на договарянията сред първите две сили в Народното събрание и подготвени ли са останалите да поддържат или предложат държавно управление. Ако в понеделник от некоалицията чухме послания за градивни договаряния, то гласовете на опозицията през днешния ден също бяха еднопосочни - предварителни избори. 

Президентът Румен Радев през днешния ден зададе на всички опозиционни партии показани в 49-ото Народно заседание въпроса дали са подготвени с формула за реализация на трети мандат. Изненади в отговорите им нямаше, като и " Възраждане ", и Българска социалистическа партия, и " ИТН " повториха тези, изразени и в предходните дни. 

От " Възраждане "  припомниха, че " постоянно са били подготвени с вид за ръководство на страната " и настояха за предварителни избори.

" Това политическо статукво, този политически модел - олигархично-посланически, не просто е нездравословен за страната, той я убива, по тази причина изборите са наложителни ", безапелационен бе Костадин Костадинов. Изход от рецесията той вижда в тотална смяна на модела, а упованието за една и съща настройка на възможни избори окачестви като неуместно:

" Ако по този начин разсъждаваме, напряко да отложим изборите, тъй като какъв е смисълът откакто решението е едно и също. Дайте да развъртим изборите на лотария ".

Костадинов не спести и рецензиите си към президента, като го упрекна, че има виновност за обстановката в страната. " Вие имате виновност, тъй като предходната година беше погазен тежко най-големият ентусиазъм на българите, беше погазена Конституцията. Конституционният съд също погази Конституцията за референдума, а вие трябваше да застанете в отбрана на българския народ ", обърна се към Радев водачът на " Възраждане ".

Държавният глава не му остана задължен, като увери, че се управлява " само и единствено от Конституцията " и прикани за по-умерен звук.  " Без решение на Народно събрание не мога да подпиша декрет за осъществяване на референдум. Крайно време е на тези спекулации да бъде комплициран край ", обърна се Румен Радев към Костадинов.

Това обаче водачът на " Възраждане " не дефинира като " напрежение сред партията му и президента, а като израз на това,  " което мислят стотици хиляди български жители - че би трябвало да бъде призован референдум, което не се случи ". " Спорихме основно за референдума, за другите неща беше склонен с нас. Не сме говорили за трети мандат ", уточни Костадинов пред публицисти след консултациите.

Той съобщи още, че " сполучливата ротация значи несполучливо развиване за България " и приключи с това, че в настоящия си вид българското държавно управление съставлява опасност за националната сигурност. 

Снимка: БТА

Пред президента и от Българска социалистическа партия бяха твърди в убеждението си, че " това държавно управление и болшинство са нездравословни за страната и мъката може да бъде прекъсната единствено с предварителни избори ". 

Лидерката на социалистите изброи, че държавното управление е " основано порочно ", че вместо вместо да се бори с мафията е избрало мафията и задкулисието, че корупцията се записва със закони, а декларираните цели не са изпълнени. По думите ѝ Шенген по въздух и вода е " унизително за страната, еврозоната се отдалечава като опция, Планът за резистентност не е ревизиран, а инфлацията не е понижена. 

Според Корнелия Нинова държавното управление е " пренесло властта в Народното събрание, само че е умъртвило парламентаризма " и съобщи, че в случай че това продължи още 9 месеца, това значи още по-голяма неустановеност и неустойчивост. 

" Единствената им цел е да разпределят регулаторите, да овладеят правосъдната система, само че това подсигурява на България неустановеност и неустойчивост. И мафията и задкулисието да вземат най-големите постове и да бъдат официализирани ".

След консултациите Нинова посочи, че с Радев са говорили за благоприятни условия в границите на този парламент, с други мандати и друго болшинство.   " Ние в подобен вид няма да участваме. Това болшинство е изчерпано ", категорична бе тя пред публицисти и повтори, че предварителните парламентарни избори са неизбежни и в случай че има такива, освен че  " Българска социалистическа партия за България " ще вземат участие, само че и ще влезе в Народното събрание: 

" Отиваме на предварителни избори, тъй като не могат да се схванат по какъв начин да си поделят страната. Наблюдавахме през вчерашния ден консултациите - разбрахме, че ГЕРБ желаят повече време и не видяхме убеденост в ПП-ДБ да са се разбрали ". 

Снимка: БТА

И за Има Такъв Народ " зачеването на това ръководство е било порочно ", по тази причина също желаеха предварителни избори. Според ръководителя на ПГ Тошко Йорданов, " в този парламент няма никакъв смисъл и е най-добре да се отиде на предварителни избори ". Парламентът е привършен още от съставянето на държавното управление, разяснява още Йорданов:

" Между две политически обединения с поддръжката на трета, които излъгаха гласоподавателите си. Самото забременяване на това ръководство беше порочно ".

Да се наблюдават договарянията сред сегашните " несглобкаджийски сътрудници " съгласно него е мъчно, тъй като те се организират зад затворени порти. " Това не са открити и почтени договаряния, а някакъв подмолен пазарлък на тематика постове, пари и регулатори. Няма закон, който да не е изменен четири или пет пъти, подлага на критика ръководещите Йорданов и дефинира като нездравословни измененията в Конституцията. " Част от тях бяха направени единствено поради Вас. Те не разсъждават за цената на президентската институция, а разсъждават с хора - къде е мой човек и къде не е ", обърна се той към Радев. 

И изясни каква опция вижда: 

" България би трябвало да се ръководи от експертно държавно управление с необятна парламентарна поддръжка и всяка партия да носи отговорността за специалистите, които е излъчила. Но не и в този парламент. Ако не се сглобят отначало, е най-добре да се мине през избори, хората да пренаредят тежестта на партиите. Тогава може да се търси управническа формула. "

Снимка: БТА

С представителите на Има Такъв Народ завършиха и политическите съвещания на президента Румен Радев с парламентарно показаните партии. Сега следва президентът да връчи първи изследователски мандат за сформиране на държавно управление. По предписание, той би трябвало да стартира от най-голямата, по-късно - с втората по представителност в Народното събрание, а при кого да отиде възможен трети мандат е по негова преценка. 

И след през днешния ден обаче остава въпросителната дали денят е бил задоволителен като спомагателен времеви бонус, с цел да се договорят първите две парламентарни групи за подписването на общ документ и за състава на държавното управление, при положение, че още на следващия ден президентът връчи мандата на Мария Габриел. Номинираната за министър председател от ГЕРБ доскорошен вицепремиер би трябвало да получи досието от президента и в седемдневен период да я върне със лист на министрите или пък празна.

До този миг Румен Радев не е споделил обществено по кое време има намерение да пристъпи към връчване на първия мандат. Той очакваше да получи изясненост по време на вчерашните съвещания с ГЕРБ, само че от партията само оповестиха, че им би трябвало още време. Дали това значи, че президентът е податлив да изчака още няколко дни, с цел да могат да довършат диалозите си с ПП-ДБ, следва да разберем. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР