Вчера пред Дир.бг д-р Кънева разказа как се е стигнало

...
Вчера пред Дир.бг д-р Кънева разказа как се е стигнало
Коментари Харесай

”Не без дъщерите ми”: Една майка в борба с институциите

Вчера пред Дир.бг доктор Кънева описа по какъв начин се е стигнало до отнемането на децата й от брачна половинка й Камал и родителите му в Йордания посредством машинация.

Днес разказът на майката продължава с ежедневната битка, която води, с цел да си върне към този момент 5-годишните Алия и Амира, само че не среща никаква поддръжка от институциите.

След като на 3 март 2016 година Недка съумява да се свърже със свекъра си доктор Мохамед Абделбаки по телефона, той й декларира, че децата ще останат при тях в Йордания и тя няма да ги види повече.

Отчаяната майка незабавно подава тъжби в Районната прокуратура във Варна, Министерство на външните работи и Държавната организация за протекция на детето. Следват писма до президента Росен Плевнелиев, до доктор Хасан Бармауи - почетен консул на Хашемитско кралство Йордания в София и омбудсмана Мая Манолова.

Д-р Кънева се свърза и с юристи от Йордания, както и с организацията за правата на индивида ARDD LEGAL AID. От тях схваща, че от изключително значение е българската прокуратура да постави възбрана за овакантяване на България на бащата на децата ми Камал Абделбаки.

Два месеца по-късно Недка получава отговор от Министерство на правораздаването. За страдание той е ужасяващ за майката - Йордания не е подписала Хагската спогодба за връщането на деца, отвлечени от родител и не съществува механизъм за връщането на близначките.

"През май 2016 година изпратих писмо и до премиера Бойко Борисов, от който получих отговор през август. В него беше посочено, че е била извършена среща със брачна половинка ми Камал, който твърдял,че децата ни Алия и Амира са живели в неприятни условия в България и за това той ги извел в Кралство Йордания ", споделя доктор Кънева.

От българското Министерство на външните работи пък й споделили да се обърне към Шериатски съд по рекомендация на правосъдния министър и основния прокурор на Йордания. Отговорът от Агенцията за протекция на детето бил че са изпратени упътвания до българския дипломат в Аман за нота, която е учредена на клаузи от Конвенцията за правата на детето на Организация на обединените нации, тъй като Йордания е утвърдена страна по тази Конвенция.

Така на 20 май 2016 година - три месеца, откакто за финален път вижда децата си, Недка още веднъж идва в Йордания. Там благодарение на юристи от ARDD LEGAL AID реализира редица от срещи и завежда дело за настойничество.

"След доста премеждия призовката по делото беше връчена на свекъра ми Мохамед Абделбаки посредством министъра на опазването на здравето и делото беше намерено при започване на юли 2016 г.Тогава получих и първото решение за неотложно настойничество над Алия и Амира, съгласно което свекър ми имаше 7-дневен период на непринудено предаване на децата. Към този миг брачният партньор ми Камал беше към момента в България ", добавя Недка Кънева.

Решението обаче по този начин и не е изпълнено. Следват месеци на трудно очакване, тъй като дядото на Алия и Амира апелира пред всички вероятни инстанции.

"През декември 2016 година към този момент стана ясно, че родителите на Камал няма да ми разрешат нито да си видя децата, нито да ги взема. Прибрах се изтощена в България, а юристът ми заведе ново дело - този път за виждане на Алия и Амира. За целия ми 7-месечен престой в Кралство Йордания, аз не можах нито да видя, нито да взема децата ми, макар че всички правосъдни решения бяха в моя изгода ", плаче майката.

След двумесечен престой в България, Недка още веднъж се връща в Йордания. Отива пред дома на свекърите си, с цел да може най-малко инцидентно да види дъщеричките си, в случай че ги изведат. Вместо това вижда брачна половинка си Камал, който обаче я подминава. По-късно получава известие на телефона си от него. То гласи:

"1. Отиваш и спираш всички правосъдни каузи в България и Йордания, без значение по какъв начин и какво би могло да се наложи да претендираш като подозрение в психическото ти здраве..., отвод от права за настойничество и така нататък Без да забравиш да вземеш документи, доказващ приключването на всяко едно дело без каквито и да било условия против никой от нас тримата + чисти удостоверения за съдимост на тримата (Камал Абделбаки приказва за себе си и двамата му родители - бел.ред).
2. Оттегляш всяко пълномощие, издадено от теб към всички юристи и в двете страни (пред нотариус и връщайки си истинските пълномощни документи).
3. Продаваш къщата посредством банката, приключвайки с заема и носиш в Йордания най-малко 9000 $, с цел да се погасят всички разходи за юристи, които поради теб бяха наети.
4. Като изпълниш всичко това, ще се срещнем и ще се извиниш уместно и ще поискаш амнистия първо от мен, а след това от нашите един по един. Само тогава и само единствено по този начин, след извършване на всичко това, ще имаш живот с Алия и Амира. Като си подготвена с всичките условия и всички документи и парите -пиши.... Няма да е неприятно да си докараш и дипломите, преведени на арабски и легализирани. И прибързано учи арабски.
За финален път ти давам късмет...ама в действителност за финален... "

Недка отхвърля да извърши изискванията на Камал и той приключва връзката си с нея. Междувременно българските юристи на майката завеждат дело против брачна половинка й в Районния съд във Варна по Закона за домашно принуждение. Така при започване на юли 2017 година българските магистрати издават заповед за незабавна отбрана на Недка и двете й дъщери.

Д-р Кънева написа нови писма с молба за подпомагане до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

"Написах им, че имам две правосъдни решения - едно от български съд за незабавна отбрана и едно от йорданския съд за неотложно настойничество, които не са изпълнени и аз от 18 месеца не мога нито да си взема, нито да си видя децата. От премиера не получих отговор, а от президентството получих отговор, че молбата ми е препратена до Министерство на външните работи и до ДАЗД ", изяснява майката.

През август 2017 година Недка Кънева отпътува за Йордания, тъй като към този момент има позволение от съда да види Алия и Амира. То обаче е за рамките на 2 часа в клуб на йорданската жена.

"Това беше най-големият удар върху мен за целия този интервал, когато децата ми не ме разпознаха и аз бях непозната за тях. Отказваха да ги прегърна и бягаха от мен ", плаче дамата.

Алия и Амира са придружавани от татко си Камал и дядо си Мохамед в нарушаване на правосъдната заповед.

Седмица по-късно срещата на Недка с децата продължава единствено 10 минути, тъй като бащата стартира да се държи нападателно.

В края на октомври м.г. майката за следващ път се явява пред съда по делото за настойничество.

"Пред мен се слагат непрекъснато неизпълними или сложни за осъществявания трудности, които изкуствено удължават времето, като крайното желание на Шериатския съд е аз да не получа попечителството над децата ми. От мен се изисква да пребивавам непрекъснато в Кралство Йордания, с цел да получа попечителството. Но аз нямам право на непрекъснато престояване в Йордания, тъй като съм чужденка ", изяснява доктор Кънева.

Последният път, в който майката вижда дъщерите си, е в края на октомври м.г. - два дни, откакто се е явила в съда. Тогава тя чува по какъв начин брачният партньор й Камал изяснява на децата, че майка им е отлетяла на небето.

В идващите дни Дир.бг ще потърси и показа формалните мнения на институциите по проблема с 5-годишните Алия и Амира Абделбаки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР