Вчера, петък, 25 юни, аз отправих отчаян апел за спасяване

...
Вчера, петък, 25 юни, аз отправих отчаян апел за спасяване
Коментари Харесай

Министърът на културата пак не е в час!

Вчера, петък, 25 юни, аз насочих обезверен зов за избавяне на културния туризъм у нас. Става дума за предпочитаното финансиране посредством Министерство на финансите (да не се бърка с Министерство на културата!) и посредством целеви дотации на няколко български общини предвид на развиването на културния туризъм в България. Ще повторя тези неповторими обекти, имащи извънредно значимо значение за стопанската система на своите региони, които в множеството случаи са мощно изостанали икономически. Това са римската провинциална столица Рациария край Видин; късноантичния и феодален град Мисионис край Търговище; праисторическия паметен център „ Солниците ” край Провадия; античния град Хераклея Синтика до Петрич; Перперикон и средновековният палат Вишеград в Източните Родопи, Кърджалийско.

Последва отговор на Министерството на културата, от който излиза наяве, че неговите служители не са разбрали нищо. Там този въпрос се смесва със средствата за постоянни археологически изследвания (които са настрана перо към МК и нямат нищо общо с посочените нагоре субсидии) и с европейските планове за реституция и консервация, които пък напълно нямат отношение към парите за разкопки. От целия отговор се схваща ясно, че екипът на министър Атанас Атанасов по този начин и не е влезнал в час през миналата половин година ръководство.

Приоритетното финансиране посредством Министерство на финансите предвид на развиването на туризма не е от през вчерашния ден. Така да вземем за пример един от най-известните български археологически обекти – скалния град Перперикон, се изследва по този метод от 2001 година Ще напомня, че тогава на власт още беше държавното управление на ОДС отпред с господин Иван Костов. Оттогава насам целеви дотации за бисера на Източните Родопи са отпускали държавните управления на Симеон Сакскобургготски, Тройната коалиция, всички държавни управления на ГЕРБ, един куп служебни кабинети.

Благодарение на това отношение на страната в продължение на две десетилетия към този момент е разкрита забележителна част от Перперикон. С годините в Източните Родопи се построи прелестният маршрут „ Виа Родопика ”, включващ чудесните забележителности Перперикон, Храма на Орфей при Татул, Храма на Великата богиня-майка, неповторимия Златоград и други Днес по него годишно минават над половин милион души и цифрата непрестанно пораства. „ Виа Родопика ” е давана на всички туристически изложби като образец за опциите да се прави културен туризъм в България.

Преди две години и в края на ръководството на последното държавно управление на ГЕРБ-СДС, страната разви този опит и включи измежду предпочитаните обекти още пет. Резултатите през 2021 година бяха фантастични. Само за едно лято бяха разкрити неповторими забележителности, за чието изследване другояче щяха да бъдат нужни десетилетия. Стотици хиляди хора напираха да видят новите български чудеса. И да изпитат възприятието на горделивост, че ние, българите, можем като гърците. Още повече, че най-накрая потегли и масирана реклама на шестте обекта по всички национални малките екрани и радиа.

До този миг тези средства са отпускани от МФ единствено с министерски постановления, откакто съответната община приготви нужните документи. Тази година Министерството на финансите за пръв път изиска и удостоверение от Министерството на културата. От него се искаше само позитивно мнение за голямото значение на въпросните археологически обекти за стопанската система на съответните региони. Без по никакъв метод да се визира бюджета на МК.

Вместо това последва едно гръмко „ Не! “ По този метод плануваните в Националния бюджет средства за изследване на шестте обекта няма да бъдат употребявани от археолозите и ще бъдат използвани за напълно разнообразни цели. Предлогът е за „ бистрота “ и „ гласност “ при разпределението на средствата. Сякаш от 20 години насам не се знае по какъв метод се разкрива Перперикон, с цел да стане което е!

Напоследък стана ясно, че тези кухи апели за бистрота във всички сфери на стопанската система водят до съсипия, до разрушени пътища, до всеобщо обедняване на хората. Аз никога не съм покровител на корупцията и на аморалните способи. Но единствено се тормозя да не стане като в приказката за Настрадин Ходжа, който таман научил магарето си да яде камъни и то взело, че умряло.

И не на последно място! Когато приказвам за некомпетентността на Министерството на културата и неговия министър, аз нямам поради всички в това ръководство на страната. С преднамерено писмо до същото министерство от петък, 25 юни, Министерството на туризма в лицето на министър Христо Проданов и зам.-министър Мариела Модева заеха позиция на твърда поддръжка в нуждата да бъде отпусната целевата дотация за Перперикон. В това писмо категорично се акцентира голямото значение на този обект за развиването на културния туризъм в Родопите и цяла България! Впрочем Министерството на туризма ясно схваща смисъла на въпросните шест обекта и по негово искане през цялата пролет още веднъж всички национални малките екрани и радиа излъчваха рекламните клипове за тях.

Време е да си зададем ясно въпроса – желаеме ли в действителност културен туризъм или единствено ще си приказваме празни приказки. Защото, до момента в който тук се мотаем, прилежаща Гърция от дълго време притегля всички туристи, в това число българските, със своите прелестни и чудесно обгрижвани от страната културни забележителности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР