Вчера от коалицията запазиха мълчание Ще поемем отговорност за втория

...
Вчера от коалицията запазиха мълчание Ще поемем отговорност за втория
Коментари Харесай

Кирил Петков след провала на преговорите с ГЕРБ-СДС: Ще поемем отговорност за втория мандат

Вчера от обединението резервираха безмълвие

Ще поемем отговорност за втория мандат. Това съобщи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков в изказване след неуспеха на договарянията с ГЕРБ-СДС. Петков се появи пред медиите самичък, на улицата пред партийната централа на Демократична България. До него не застанаха нито съпредседателят на Политическа партия Асен Василев, нито ръководителите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов.

" Преди 9 месеца имахме джентълменско съглашение, където се ротират министър председателите и министрите се сменят единствено по взаимно единодушие. На 17 март Мария Габриел ни предложи същото, без да подпишем съглашението за промени. Вчера Денков предложи ротация на министър председателите с сключване на съглашението. Като махнете цялата мъгла се оказва, че единствената разлика сред предлагането на Денков и Габриел е съглашението ", сподели Кирил Петков.

" За нас това значи, че ГЕРБ не са подготвени да създадат промени в правосъдната система, службите и регулаторите ", добави той. " Тази вечер имаме Национален съвет на Политическа партия, сътрудниците от Демократична България и ДСБ имат същото. Ще обсъждаме по какъв начин да действаме с втория мандат. Утре ще ви уведомим за решението ", заяви още Петков.

" Винаги сме били доста виновни. Вторият мандат отговорността е при нас. Поемаме я, ще създадем верните ходове. Няма да се крием зад преговорни екипи, ще си поемем отговорността за втория мандат ", акцентира той и оърнва тил на чакащите го публицисти.

Вчера от ПП-ДБ резервираха безмълвие. Единствено министър председателят в оставка Николай Денков направи изказване, в което прикани ГЕРБ-СДС да подпишат квалифицираното от преговорните екипи съглашение, с цел да не хвърлят страната в безпорядък. В изказването си министър председателят в оставка подсети, че преди 9 месеца с ГЕРБ-СДС са постигнали единодушие – държавното управление да работи 18 месеца, с ротиращи се министър председатели и промяна на министри единствено при взаимно единодушие: " Преговорите за състава на Министерски съвет демонстрираха, че нямаме взаимно единодушие за промяна на министри.

Съгласно ангажимента ни би трябвало единствено ние с госпожа Габриел да сменим позициите си ". Денков разгласи, че Политическа партия - Демократична България към този момент са подготвени да подпишат направеното по време на договарянията съглашение за промени в правосъдната система, регулаторите и службите: " Вместо да хвърлят страната в безпорядък, дано спазят дадената дума - да подпишем съглашението и да гласуваме държавно управление с министър-председател и външен Мария Габриел, без да променяме състава на Министерски съвет. Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението! Ще се отметнете ли от даденото преди 9 месеца заричане, ще се откажете ли от съглашението за промени, ще хвърлите ли страната в следващ цикъл от избори. Единственото, което се чака от вас през днешния ден, е да спазите думата си и да осъществим своя дълг към хората и България ".

Според източници на " Хоризонт " водачите на ПП-ДБ са били сюрпризирани от вчерашното изказване на Мария Габриел и преговорния екип на ГЕРБ-СДС. " Обещанията би трябвало да се съблюдават! Това е основата на всяко взаимно доверие, както в политиката, по този начин и в живота ", написа нощес във Фейсбук съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР