Вчера НСИ рязко са ревизирали данните за брутния вътрешен продукт

...
Вчера НСИ рязко са ревизирали данните за брутния вътрешен продукт
Коментари Харесай

НСИ вдигна двойно растеж'21 по странен начин: Топикономист

" Вчера Национален статистически институт внезапно са ревизирали данните за брутния вътрешен артикул през 2021. Тихомълком, без прессъобщение, без никакво уведомление, без никакво пояснение на какво се дължи тази проверка, се оказва, че през предходната година Брутният вътрешен продукт се е покачил със 7.6%, а не с 4.2%, както сочеха първичните данни.

Ако от " Капитал " не бяха качили вест за това несъмнено нямаше и да разберем. Аз щях да осъзная, че нещо е станало при идващия ми разбор на положението на българската стопанска система , който може да седна да пиша идната седмица, а може и след 2 месеца.

Подобни големи проверки, които се вършат без никакво пояснение би трябвало да смущават всички ни. Недопустимо е най-важният формален източник на статистически данни в страната да прави толкоз грандиозни корекции на данните за най-важния макроикономически индикатор без да извести за това и без да обоснове корекцията. Това си е равнище бананова република напряко. Моля ви се, сътрудници от Национален статистически институт, дано не падаме на равнището на Зимбабве, в случай че може, най-малко обяснете от кое място идва тази проверка.

Това е доста значим въпрос, тъй като някои от нас вършат разбори и прогнози на база данните, които Национален статистически институт разгласява. Тези данни не са просто за предизборна дъвка на политици или интелектуална мастурбация икономисти в НПО-та. Макроикономически прогнози залягат в основата на бюджетирането на доста бизнеси, освен на страната. Да се вършат стопански прогнози за бъдещето по принцип е мощно спекулативна и сложна задача, която става напряко невъзможна, в случай че не можем да сме сигурни в данните за предишното.

Да не приказваме, че парите от Плана за възобновяване и напредък, които вероятно ще получим, зависят от данните за Брутният вътрешен продукт през 2021. Ревизия на Брутният вътрешен продукт нагоре значи по-малко пари от фонда за възобновяване. Което, прочее, е по-скоро добра вест, само че това е друга тематика.

Надявам се, че зад неналичието на пояснение от Национален статистически институт не стои опит за потулване на некадърна работа, да вземем за пример някаква фрапантна неточност при отчитане на данните за предходната година, или пък, още по-зле, целеустремено манипулиране на данните (новите или предходните).

Във всеки случай, в случай че новите данни са точни, то излиза, че стопанската система на България е почнала да прегравя по-рано и с по-бързи темпове, в сравнение с изглеждаше в началото. Което пък значи, че надуването на държавните разноски и поддържането на толкоз бездънен бюджетен недостиг за актуалната година е още по-вредно за макроикономическата конюнктура, в сравнение с смятах преди ", написа топикономистът Георги Вулджев.

Снимка: БГНЕС
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР