„Вчера нашият премиер направи обичайната грешка – каза: „Започваме наново“.

...
„Вчера нашият премиер направи обичайната грешка – каза: „Започваме наново“.
Коментари Харесай

Проф. Илчев: Петков направи обичайната грешка към РСМ

„ Вчера нашият министър председател направи нормалната неточност – сподели: „ Започваме отначало “. Всеки министър-председател през последните 15 години декларира, че ние ще стартираме отначало в връзките си с Македония, а е мъчно да се стартира отначало “, съобщи пред БТВ проф. Иван Илчев, някогашен ректор на Софийския университет.

„ Имаме наша обща национална позиция, само че тя не е обща с позицията на Северна Македония. България е в мощната позиция, въпросът е до каква степен я употребява “, добави той.

По думите му напън и въздействие върху РСМ от страна на Съединени американски щати има, само че думите на един или различен сенатор нямат значение, " тъй като тях не ги интересува нашето минало, нито знаят нещо за него ".

Илчев разяснява и термина, „ българи с македонско съзнание ". За него въвеждането на този термин ще значи да се приказва и за македонци с българско съзнание, които са единици. В България никой народ не е вписан в Конституцията, сподели историкът. А по думите му с този термин „ ще отворим вратата за напън “.

Припомняме, Консултативният съвет по Национална сигурност преди седмица и след шестчасово съвещание през днешния ден излезе с обща позицията, прочетена от президента Румен Радев в наличието на всички членове на съвета. Всички парламентарни групи се сплотиха към това, че Република Северна Македония би трябвало да съблюдава изискванията в Договора за добросъседство от 2017 година и да не нарушава правата на македонските българи, с цел да получи зелена светлина от България за участие в Европейския съюз. КСНС излизе и с 8 решения за съответни стъпки, които би трябвало да се подхващат от изпълнителната власт.

Коментарите обаче на позицията бяха разнопосочни. Тази седмица следва и първото посещаване на новия министър председател Кирил Петков в Скопие, където към този момент също има ново управление - с гласовете на 62-ма народни представители водачът на СДСМ Димитър Ковачевски беше определен за министър председател на Северна Македония.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР