Вчера на заседание на Комисията по култура разбрах, че не

...
Вчера на заседание на Комисията по култура разбрах, че не
Коментари Харесай

Новите управляващи искат да унищожат културата: Мутафчиев

" Вчера на съвещание на Комисията по просвета разбрах, че освен няма да бъде повишен бюджетът, а и че Асен Василев е орязал 1,4 млн. от бюджета на МК, с цел да прави икономии ”. Това сподели в предаването " Твоят ден ” на NOVA NEWS ръководителят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев.  

" Ако предходните ръководещи от прехода насам са неглижирали културата и са я оставяли на самотек, тези новите желаят напряко да я унищожат. Защото прогнозният им бюджет за 3 години напред е понижаване до 0,4 ”, акцентира той и попита: " Е, по какъв начин по този начин спестовност от най-бедното министерство, бе Аланколоу? ”

Мутафчиев заяви, че гилдията готви митинги, само че по думите му митингите са най-малкото. " Проблемът става доста по-голям, приказваме за отношението към цялостен един бранш просвета, където има едни гении и въодушевени хора с ниски заплати, които не престават да основават духовна храна на цялата нация. Нацията ни има потребност от тази духовна  храна. И тази нация, и този народ ще се борят ревниво за този бранш, тъй че няма да сме единствено ние ”, разяснява ръководителят на Съюза на артистите.

Мутафчиев посочи обаче, че става дума освен за актьорите, а и за библиотекарите, музикантите, читалищните дейци. Първо би трябвало да се разбере ще има ли държавно управление или не, тогава гилдията ще дефинира своите дейности, сподели още Мутафчиев и увери, че целият бранш има подготвеност да излезе на улицата.

" Когато наближи моментът, нашата концепция е началото на новия сезон да стартираме с митинги - да си изберем 2 или 3 огромни града, да се изсипем с цялата колегия там, а на третия ден да се изсипем пред Министерски съвет (в деня на МС) и да стоим там, до момента в който не ни одобряват да проведем контактни диалози ”, сподели още Мутафчиев.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР