Вчера на Световното първенство по плуване в ледени води в

...
Вчера на Световното първенство по плуване в ледени води в
Коментари Харесай

Цанко Цанков: Протокът Кук ме чака като световен шампион

Вчера на Световното състезание по плуване в ледени води в Талин, Естония българският плувец Цанко Цанков завоюва златния орден на 450 м свободен жанр. След оценката на 200 м свободен жанр и бронзовия орден на 25 м бътерфлай, Цанко съумя да пребори конкуренция и победи в ледените води на Балтийско море. Днес пред Фондация „ Спорт в България “ плувецът показа за постигнатите триумфи в прибалтийската страна и за идното преплуване на протока Кук, част от задачата му да приключи сполучливо всички надпревари от серията Ocean Seven.

- Цанко, по какъв начин се чувстваш след добре свършената работа от теб на Световното състезание по плуване в ледени води?

- Чувствам се прелестно. Изпълних задачата си да печеля орден от Световно състезание. Безкрайно съм благополучен, че положеният от мен труд бе заплатен. Спечелих 3 медала, от които два златни и един бронзов. Важно е да загатна, че равнището на състезателите се подвига и конкуренцията е доста сериозна.

- Разкажи ни и за самото състезание – каква бе ситуацията в естонската столица?

- На това Световно състезание участваха над 900 спортисти от 41 страни. Имаше голям интерес към надпреварата от целия свят. Церемонията по награждаването на дисциплината 450 м свободен жанр се организира в залата на Порт Талин, където близо 2 000 индивида станаха очевидци на събитието, по време на което ми бе връчен вторият златен орден. На стълбичката на спечелилите до мен се качиха и словакът Петер Плавец и аржентинецът Томас Диас.

- Цанко, би ли споделил какво ти следва в най-близко време? Къде ще е идващото ти предизвикателство в плуването в открити води?

- Скоро се прибирам в България и ще имам доста малко време за възобновяване и отмора. На българското Черноморие ще стартира подготовката ми за идващото предизвикателство, което ме чака – а точно преплуването на протока Кук, който е край Нова Зеландия, в Тихия океан. Събитието ще е при започване на месец април и скоро ще обявим точната дата. Искам особено да благодаря за поддръжката на Фондация „ Спорт в България “, за опцията да се приготвя, да пътувам и да се изправя пред това следващо предизвикателство за мен. Вярвам, че ще съумея, както бе и с преплуването на протока Каталина.

Преплуването на протока Кук е част от седемте маратонски надпревари от веригата Ocean Seven – най-трудните плувания в открити води, сертифицирани публично от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). За в този момент Цанко е съумял да приключи сполучливо два от общо седемте маратона – преплуването на Гибралтарския пролив и това на дистанцията сред о. Санта Каталина и Лос Анджелис. Целта на плувеца е да се трансформира в първия българин, приключил сполучливо всичките маратонски надпревари от тази серия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР