Вчера на площад Европа“ в град Бяла бе открит десетият

...
Вчера на площад Европа“ в град Бяла бе открит десетият
Коментари Харесай

Силно начало за Националния събор на читалищата в Бяла

Вчера на площад " Европа “ в град Бяла бе открит десетият Национален събор на читалищата. Началото на едно от най-мащабните събития за самодейци по нашето Черноморие бе обещано от кмета на Община Бяла – Анастас Трендафилов и Силва Хачерян от Министерство на културата.

Съборът ще продължи до събота, а броят на участниците, които ще се изявят надвишава 1100. Концертите са всяка вечер от 18 до 22 часа. Програмата е извънредно разнообразна. За жителите и гостите на Бяла предстоят още 4 дни изпълнени достоверен и обработен фолклор, съвременни и национални танци, известни и шлагерни песни, детски вокални групи, кукери и още доста други. Част от Събора е ревюто " Произведено в България – читалища “, в него ще се включат читалища с активност в региона на изобразителното и приложно изкуство.

Всяко читалище получава юбилеен плакет и грамота за присъединяване, а най-атрактивните групи се награждават със златен орден. В последната концертна вечер ще бъде разгласен носителят на премията на Кмета. Вчера феновете се любуваха на 20 самостоятелни и групови осъществявания, а уредниците връчиха 8 златни медала.

Родните читалища са една неповторима за Европа културна институция, която съществува единствено у нас. Още преди повече от 160 години, нашите прародители са чувствали потребност от едно средище, в което да царува културата, писмеността, духовността, място което да сплотява хората в името на положителното. Те са откъсвали от залъка си, с цел да изградят това знамение на българската нематериалност, наречено читалище. И през днешния ден читалищата не престават да съхраняват българските дух и просвета. Историята на Националния събор сподели, че читалищата имат потребност от сходни конгреси. Той е освен място за изява, само че и място за продан на хрумвания, положителни практики и полемики по настоящи читалищни проблеми.

Националният събор на читалищата се провежда от Община Бяла и Народно читалище " Пробуда 1928 “ град Бяла и се организира по патронажа на Министерство на културата.

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР