Вчера, на 1 януари 2024 година земетресение с магнитуд 7,6

...
Вчера, на 1 януари 2024 година земетресение с магнитуд 7,6
Коментари Харесай

Земетресението в Япония засегна производството на силициеви пластини, чипове и кондензатори

Вчера, на 1 януари 2024 година земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер разтъри централната част на Япония покрай полуостров Ното в префектура Ишикава, убивайки минимум 50 души. Тъй като в префектура Ишикава се намират десетки заводи за полупроводници, естественото злополучие, което към момента не е дефинитивно оценено оказа влияние върху промишлеността.

Анализът на TrendForce на обстановката сподели, че няколко основни предприятия, свързани с полупроводниковата промишленост се намират в засегнатия регион. По-специално, там се намират индустриалните мощности за керамични кондензатори, силициеви пластини на разнообразни локални компании, в това число и едно на Toshiba.

В предварителния отчет за обстановката се показва, че въздействието на земетресението върху промишлеността е „ под надзор “. На първо място, полупроводниковата промишленост не е в напредък сега. Второ, в този момент несъмнено не е пиков сезон. Трето, заводите в засегнатия район са усетили земетресения в границите на допустимото от строителните правила във високи сеизмични зони (ниво 4-5 съгласно японските норми). Предварителният обзор сподели, че на практика няма повреди по оборудването. Четвърто, складовете разполагат със ресурси от съставни елементи, което няма да докара до дефицит при положение на насилствен престой за ремонт.

Производството на силициеви пластини в заводите на Shin-Etsu и GlobalWafers в Ниигата наподобява е било отчасти наранено. В момента там се прави инспекция. Тези индустриалните мощности са чувствителни към сеизмична интензивност. За благополучие, множеството от интервенциите на Shin-Etsu по произвеждане на монокристален силиций (заготовки за пластини) са най-вече в региона на Фукушима, тъй че въздействието на това земетресение е лимитирано.

Ако погледнем непосредствено към производството на чипове, оборудванията на Toshiba в Кага, в югозападната част на префектура Ишикава сега са обект на инспекции. Там се намират фабрики за обработка на 6-инчови (150 милиметрови) и 8-инчови (200 милиметрови) пластини, както и цех за обработка на 12-инчови (300 милиметра) пластини, само че те са в финален стадий на създаване. Освен това и трите завода на TPSCo в Uozu, Tonami и Arai, които са съсобственост на Tower и Nuvoton (преди Panasonic) са спрени за инспекции.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР