Вчера Мюлър официално обяви края на разследването за руска намеса

...
Вчера Мюлър официално обяви края на разследването за руска намеса
Коментари Харесай

Изказване на Мюлър увеличи натиска за импийчмънт на Тръмп

Вчера Мюлър публично разгласи края на следствието за съветска интервенция в президентските избори от 2016 година и за вероятно възпрепятстване на правораздаването.

Още трима видни представители на Демократическата партия се оповестиха за започването на процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, откакто през вчерашния ден специфичният проверяващ евентуалната връзка сред Русия и акцията на президента и за вероятно възпрепятстване на правораздаването Робърт Мюлър за първи път разяснява обществено отчета по тематиката, написа Financial Times. Той беше оповестен преди месец след траялото близо две години следствие. В него не беше открита връзка сред съветското държавно управление и акцията на Тръмп през 2016 година По отношение на второто обвиняване – дали президентът е желал да попречи на следствието, отчетът не стига до умозаключение.

Тримата демократи, които усилват натиска над ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси да отвори процедура за премахване на президента, са измежду претендентите на партията за президент – Пийт Бутиджич, Кори Буукър и Кирстен Джилибранд. Така броят на демократите, претенденти за президентското място, които желаят процедура по импийчмънт, се подвигна на 10 от общо 23.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Какво сподели Мюлър
" Конституцията изисква развой, друг от правосъдната система, с цел да може сегашен президент да бъде наказан в нарушаване ".
Вчера Мюлър повтори заключенията на отчета, че не е съумял да открие задоволително доказателства, с цел да упрекна акцията на Тръмп в съдействие с Русия. Специалният проверяващ обаче обърна внимание на обстоятелството, че конституцията не разрешава настоящ президент да бъде упрекнат във федерално закононарушение и че е нужен различен развой, посредством който да бъдат повдигнати обвинявания.

" Това, което Робърт Мюлър на процедура направи, беше отпратка към импийчмънт. Сега зависи от Конгреса дали ще потърси отговорност от президента ", съобщи сенатор Камала Харис, която беше една от седемте претенденти на демократите, които желаеха процедура по импийчмънт още преди изявлението на Мюлър. Първа против Тръмп излезе сенатор Елизабет Уорън. Вицепрезидентът на Барак Обама Джо Байдън пък съобщи, че процедура по импийчмънт може да се окаже неизбежна.

" Конгресът има правно и морално обвързване да стартира процедура по импийчмънт ", съобщи демократът Кори Буукър след речта на Мюлър. Кирстен Джилибранд също се включи към настояванията за импийчмънт, като по думите ѝ републиканци и демократи би трябвало да следват обстоятелствата, без значение накъде водят. Пийт Бутиджич пък съобщи, че думите на Мюлър могат да се възприемат за явен сигнал за импийчмънт.

Възможен ли е импийчмънт

На доктрина процедурата по импийчмънт би трябвало да се инициира от Камарата на представителите, където демократите имат болшинство и по-късно да мине през следения от републиканците Сенат. Факт е обаче, че огромна част от демократите, както и самостоятелните са срещу.

До момента Нанси Пелоси сполучливо успяваше да отхвърли настояванията на демократи за импийчмънт с аргумента, че това само ще затвърди позициите на републиканците през 2020 година, когато ще са проведат идващите президентски избори. Това мнение споделят и други водачи в Демократическата партия.

" Много членове на Конгреса желаят импийчмънт на президента, само че ние желаеме да създадем това, което е вярно и дава резултати. Случаят би трябвало да е доста безапелационен за американския народ ", изясни позицията си Пелоси.

С това изказване Робърт Мюлър официално разгласи края на следствието за съветска интервенция в президентските избори от 2016 година и за вероятно възпрепятстване на правораздаването и отдръпването си от Министерството на правораздаването след две години като специфичен проверяващ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР