Вчера Москва заяви, че ще смята всички кораби, пътуващи до

...
Вчера Москва заяви, че ще смята всички кораби, пътуващи до
Коментари Харесай

Руският посланик в САЩ: Москва не планира да атакува цивилни кораби в Черно морe

Вчера Москва съобщи, че ще счита всички кораби, пътуващи до украинските пристанища, за евентуални превозвачи на военни товари, а страните, под чийто байрак плават, за страни в спора на страната на Украйна. Това беше позицията, която Русия изрази, откакто се отдръпна от съглашението за даване на опция за безвредно прекосяване - макар войната - на кораби, които изнасят украинско зърно.

Коментирайки решението, Белият дом съобщи, че Русия може да разшири обсега на нападенията си против украински зърнени уреди, което може да включи и офанзиви против цивилни кораби в Черно море. САЩ упрекват Русия, че употребява храната като " оръжие на войната ".

По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите (УАЗ) от 1 юли 2022 година до 30 юни 2023 година Украйна е изнесла зърно и маслодайни семена на стойност над 20 милиарда $, съобщи Укринформ, като цитира изпълняващия длъжността изпълнителен шеф на УАЗ Серхий Ивашченко.

" През предишния сезон, от 1 юли 2022 година до 30 юни тази година, износът на селскостопански артикули, а точно зърнени и маслодайни култури, донесе на украинската стопанска система повече от 20 милиарда $. През предходния сезон той е бил над 22 милиарда $ ", сподели той.

Ивашченко означи, че при естествени условия украинските зърнопроизводители биха могли да чакат по-големи суми, по-специално 25-27 милиарда $. Според него украинските фермери са изгубили над 1 милиарда щатски $ единствено поради престоя на корабите със зърно.

Ивашченко напомни също, че до 15 септември има възбрана за импорт на някои типове селскостопански артикули от Украйна в пет страни от Европейски Съюз. Но преносът на украинско зърно през тези страни не е неразрешен.

Шефът на УАЗ изясни също по този начин, че обичайните пазари за селскостопански артикули на Украйна не са в прилежащите страни, а в страните от Западна Европа, Северна Африка и Азия. Именно към тях се насочва украинското зърно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР