Вчера министърът описа светла картина на ситуацията в болниците и

...
Вчера министърът описа светла картина на ситуацията в болниците и
Коментари Харесай

Болници не се съгласиха с Кацаров: Има недостиг на кислород

Вчера министърът разказа светла картина на обстановката в лечебните заведения и съобщи, че потърсената от Европа помощ е „ единствено застраховка “
В някои лечебни заведения, като в Карнобат да вземем за пример, признават, че към този момент им е мъчно да се оправят и казусът не е единствено в умората. През последния месец тук са били доставени, употребявани и изчерпани близо 130 бутилки с О2. И доставките му стават все по-трудни, оповестява Българска национална телевизия.

„ И сега имаме, само че доставчиците срещат огромни усложнения, с цел да ни задоволят потребностите. Последната партида я донесоха от Разград “, изясни доктор Николай Колибаров, шеф на МБАЛ-Карнобат.

В Кюстендил пък имат задоволително инсталация и О2, само че един безконечен проблем.

„ Имаме нужната инсталация, кревати. Дефицитът е личният състав. Ние имаме потребност от всевъзможни лекари и от медицински сестри. За жал обаче няма от кое място да дойдат. Давам си сметка и това е на всички места по този начин “, сподели шефът на МБАЛ „ Д-р Никола Василев “ в Кюстендил доктор Александър Величков.

На този декор шефът на Здравната каса съобщи, че обстановката в страната върви към възстановяване.

„ Силният напън върху интензивните отделения малко по малко понижава. Намалява и натискът върху лечебните заведения в границите на последните няколко дни “, изясни проф. Петко Салчев.

Данните обаче демонстрират друго. От началото на месеца пациентите в интензивни отделения се усилват. От здравното министерство споделят, че у нас към този момент няма дефицит на апарати, кревати и респиратори и не престават да поддържат тезата, че запитването ни за помощ от Европейския съюз не е незабавно, а е единствено застраховка.

На север от нас застраховката мина в незабавна помощ от Европа. До румънските пациенти към този момент стигат бутилки с О2 от Нидералндия, а до румънските лекари стоят техни сътрудници от Полша и Дания.

Нашата молба за възможна помощ към този момент стои като въпрос в Европейската комисия. Оттам би трябвало да насочат питане към другите страни членки - коя и с какво би могла да помогне.

Коя страна би ни съдействала - към момента не се знае, тъй като до този миг по молбата ни няма откликнала страна.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР