Вчера Министърът на младежта и спорта Радостин Василев се закани,

...
Вчера Министърът на младежта и спорта Радостин Василев се закани,
Коментари Харесай

Министерството на младежта и спорта отне лиценза на Автомобилна федерация на България -

Вчера Министърът на младежта и спорта Радостин Василев се закани, че през днешния ден ще бъде лишен лиценза на спортна федерация. Днес това е формален факт, а въпросното съдружие е Автомобилна федерация на България (АФБ), отговаряща за провеждането на всички типове съревнования с коли в страната.

От Министерството на младежта и спорта оповестиха информацията преди по рано през днешния ден, като в известието се декларира: " Министърът на младежта и спорта Радостин Василев издаде Заповед № РД-09-393/18.05.2022 година, с която ММС лишава неопределен състезателен лиценз № 1, публикуван на Сдружение с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност “Автомобилна федерация на България ”.
Заповедта на министър Василев е издадена на съображение член 24, алинея 1, т. 2, предл. 1 от Закона за физическото образование и спорта и въз основа на Протокол № 1 от 06.04.2022 година и Протокол № 2 от 16.05.2022 година от работата на Комисията по лицензиране и вписване.
Във връзка с подадени голям брой сигнали, отнасящи се до нарушавания от страна на спортни федерации, Комисията по лицензиране и вписване продължава своята работа ".

Ще напомним, че АФБ още в края на предходната година бе глобена от служебния министър на спорта Андрей Кузманов, като й бе неразрешено да провежда автомобилни надпревари за интервал от 6 месеца. По-рано тази година от федерацията обявиха, че ще се борят против наказването, само че в последна сметка единствената по-важна вест остана подадената оставка на президента на федерацията Камен Михайлов през март, който съобщи, че не желае " да е спънка в развиването на българския авто спорт ".

В началото на този месец Радостин Василев съобщи, че съгласно него лицензът на АФБ не е публикуван законосъобразно и че е упълномощил две паралелни инспекции, свързани с родния авто спорт. Първата е била по отношение на глобата на предходния министър Кузманов, която е посочила, че има съображение за налагане на възбраната, само че има неточности по метода на осъществяване на процедурата.

Втората инспекция на министър Василев е по отношение на това, дали лицензът на АФБ е публикуван законосъобразно през 2019 година. Ще ви напомним, че тогавашният министър на спорта Красен Кралев скоростно издаде лиценз на новата федерация , откакто на собствен ред от Съюза на българските автомобилисти (СБА), който държи правата и връзките на Международната автомобилна федерация FIA, обявиха, че снемат доверието си от Българска федерация авто спорт (БФАС). БФАС бе уредник на автомобилните надпревари у нас от десетилетия насам, като организира редица правосъдни борби с цел да си върне лиценза, само че не съумя да " пробие ".

Според изявлението на Радостин Василев по-рано през месеца, казусът с АФБ е " грубо политизиран и мафиотизиран " и това се неща, които " са надалеч от регламентите на ММС и не желая да взимам страна. Очевидно спортният министър се е срещнал детайлно с детайлите към инспекцията, което е довело до днешното лишаване на лиценза на Автомобилната федерация.

Какво следва от тук нататък? Дали лицензът на БФАС ще бъде възобновен или ще се наложи основаването на напълно нова конструкция следва да разберем и ще ви държим в течение.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР