Вчера Microsoft публикуваха редовния Patch Tuesday за месеца, представяйки решения

...
Вчера Microsoft публикуваха редовния Patch Tuesday за месеца, представяйки решения
Коментари Харесай

Microsoft публикува майските обновления по сигурността за Windows

Вчера Microsoft разгласиха постоянния Patch Tuesday за месеца, представяйки решения за 49 новооткрити накърнимост в операционната система Windows. Две от тези 49 уязвимости са експлоатирани в офанзиви, а шест от тях са избрани за сериозно значими – главно свързани с опцията за отдалеченото осъществяване на случаен код.

Една от тези уязвимости (CVE-2023-29336), които са атакувани към този момент визира драйвера към Win32k и опцията за покачване на привилегиите. Успешното експлоатиране разрешава на атакуващата страна да придобие права на равнище SYSTEM. От Гугъл ZDI (Zero Day Initiative) изясняват, че нормално сходни уязвимости се употребяват в комбиниране с експлойти за проблеми, позволяващи отдалеченото осъществяване на злотворен код. Самите Microsoft не дават детайлности за CVE-2023-29336, което е разбираемо, вземайки поради това, че дупката в Windows бива атакувана. Помощ за откриването на казуса е оказана от компанията за антивирусна отбрана Avast. CVE-2023-29336 визира Windows 10, Windows Server 2008, 2012 и 2016.

Втората запушена накърнимост в майскаия Patch Tuesday, която към този момент е атакувана е CVE-2023-24932. Тя е открита и предадена на Microsoft от ESET и SentinelOne. Става дума за сполучливото превъзмогване на защитните механизми на Secure Boot, което разрешава на атакуваща страна с местен достъп или администраторски привилегии да извърши код на UEFI равнище. Актуализацията за CVE-2023-24932 обновява Windows Boot мениджъра, само че по дифолт смяната не е задействана. За да бъде наложена е нужно да се създадат съответни дейности от администриращите устройствата, като Microsoft разгласяват и указания за това.

Сред другите артикули и услуги в Windows, които получават актуализации са Windows LDAP, Windows NTLM, Windows Backup Engine, Microsoft Office, Visual Studio Code, Bluetooth Driver, Remote Desktop Client, Edge и други

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР