Вчера лекар от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в

...
Вчера лекар от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в
Коментари Харесай

Асоциацията на спешните медици изрази възмущение от фалшивите новини за починалия от COVID-19 лекар

Вчера доктор от Центъра за незабавна здравна помощ (ЦСМП) в София умря, откакто стана ясно, че се е заразил от пациент с Covid-19, до момента в който го е реанимирал при превозването към болница. Починалият е доктор Юлиян Стамов от столичния незабавен център. Това е втори смъртен случай на доктор от столичната Спешна помощ след този на доктор Нели Пандова, която умря при започване на май.

Междувременно се появиха в обществените мрежи и някои жълти медии подозрения по отношение на гибелта на тези лекари и мнения, уронващи и злепоставящи името им, като хора, жертвали живота си на първа линия в името на живота на пациентите им. Именно по този мотив ръководителят на Националната асоциация на работещите в незабавна здравна помощ доктор Десислава Кателиева изрази своето отвращение и оскърбление на формалния профил на асоциацията във Facebook.

   
Днес към небесния незабавен медицински екип се причисли и доктор Юлиян Стамов на 42г. Той беше дълготраен незабавен доктор,...
Публикувахте от в 
„ Познавах персонално доктор Юлиян Стамов и доктор Нели Пандова. Те бяха невероятни експерти и хора! Те не заслужават спор в обществените мрежи и медиите по тематиката: " Истина или Лъжа е, че те починаха от КОВИД-19? " Този спор е фиктивен от уеб сайтове за подправени вести, в които ухилени самодоволни хора с подправени профили в обществените мрежи се гаврят с паметта на сътрудниците ми. Махнете си мръсните ръце от паметта на тези чисти хора. Намерете си друга плячка “, показва тя.

Специалистът още един път изяснява и напомня рисковите места, на които можем да се заразим с КОВИД0-19 - на всеобщи сбирки (мачове, нощни заведения, празненства, спортни състезания), в лечебни заведения, на работното си място, при дълги пътувания и в фамилията.

„ Колегите ми се разболяха на работното си място в болничното заведение, спасявайки живота на пациентите си, а не на стадиона, на круиз или в дискотеката. Заразиха и фамилиите си.
Влизате в кабинетите ни, отваряйки вратата със салфетка и с ръкавици и не смеете да седнете на стола от боязън да не се болестите. Колегите ми прекарват в тази среда по 12 часа, а някой и по няколко седмици. Често пъти сами си чистят и дезинфекцират кабинетите, отделенията и колите за спешна помощ, тъй като не доближават хора. Търсите доктор с мотив и без мотив, като от време на време се преглеждате в няколко лечебни заведения в границите на един ден с цел да съберете повече отзиви. Преминавате към разпра, когато се наложи да почакате, без значение,че виждате какъв брой сме претрупани “, добавя тя.

„ Моите сътрудници потърсиха помощ директно, преди да се влошат, даже се самолекуваха, с цел да не претоварят системата. Да, те имаха и съпътстващи болести, като всички вас, само че можеха да остареят с тях. Те обичаха живота и все пак го изгубиха поради вас! Не напуснаха, не се скриха в домовете си, като вас!Те бяха в колата за спешна помощ, в кабинета, в отделението, като стотици мои други сътрудници сега “, показва още доктор Кателиева и прецизира, че не написа всичко това, с цел да прибавя непотребен трагизъм в така и така трагичната конюнктура, а от почитание и тъга.

„ Защото съм един от тях, редови войник който се среща към този момент четвърти месец очи в очи с болестта. Написах ги като предизвестие към сътрудниците си, да се пазят. Написах го като зов за помощ, който няма кой да чуе! “, сподели още тя.

Към днешна дата (4 юли) в България има инфектирани от КОВИД-19 158 лекари, 163 сестри, 75 санитари, 5 фелдшери и 44 различен немедицински личен състав. Общо 445, от които 4 лекари и 1 фелдшер изгубиха живота си.

„ Стотици се лекуват, като някои минаха и минават през пъкъла на интензивните отделения, стотици носят последствията на провалите от заболяването като дихателна непълнота, депресии и така нататък Не се знае по кое време ще спре тази пандемия, докога ще има пикове и какъв брой талази ще има през идващите месеци, а за какво не и години. Истинските пандемии от Средновековието са продължавали години... “, показва още доктор Кателиева.

„ Бясна съм от ширещата се долнопробност и преднамереност към нас, медиците, които се излагаме на риск, които се разболяваме и от време на време губим живота си за пациентите си. Това е неприемливо, това е еднакво на подигравката на Ди джей КОВИД-19 в чалготеката в Благоевград. Спрете с клеветите и лъжите, в случай че не сте задоволително хора с цел да изкажете съболезнования, да засвидетелствате почитание, най-малко млъкнете! “, приключва прочувствения си коментар ръководителят на Националната асоциация на работещите в незабавна здравна помощ доктор Десислава Кателиева.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР