Вчера и главният прокурор, и президентът, независимо един от друг,

...
Вчера и главният прокурор, и президентът, независимо един от друг,
Коментари Харесай

Румяна Арнаудова: Частната охрана на населени места ще е армия на кмета

Вчера и основният прокурор, и президентът, без значение един от различен, нападнаха в Конституционния съд (КС) текстове от Закона за частната охранителна активност (ЧЗОД).

Основното терзание е, че кметовете на процедура ще могат да основават своя лична войска. Според двамата защитата на обитаемоте места би трябвало да остане обвързване на Министерство на вътрешните работи.

Говорителят на основния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, разяснява в предаването „ Тази заран “ по bTV, че разрешаването на кметовете на общини да подписват контракти с частни охранителни компании за защита на цели урбанизирани територии, „ може да докара до разпад на държавността “.

Атакуваните от Цацаров разпореждания „ изрично опонират на правилата на правовата страна . Те са противоконституционни и тъй като с отнемането на пълномощия от страната и възлагането им на частни субекти, е налице заплаха и за националната сигурност , и за нарушение на правата на всички български жители “, сподели Арнаудова.

По думите ѝ по новите разпореждания частните охранители ще имат правото в това число да задържат хора. Със закон се дават такива пълномощия на частно-правни субекти, с каквито разполагат органите на държавната власт, съответно чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Това ще са хората, които действително ще правораздават на улицата, които ще могат даже да употребяват оръжие при положение на опозиция и на тяхната персонална преценка се дава дали да се намесят, по кое време, даже да вземат властта в свои ръце и да водят лица в съответното районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи. Те ще охраняват публичния ред по време на изборите, а законодателят не е планувал ограничаване, каквото съществува за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, да не членуват в политически партии, посочи Арнаудова.

„ Действително това ще бъде една нагледно казано войска под управлението на кмета на общината “, уточни още тя.

В отговор на въпрос представителят сподели, че в закона не е регламентирано кой ще има повече пълномощия – Министерство на вътрешните работи или частните охранители.

Българските жители към този момент заплащат за услугата сигурност с налозите си. Недопустимо е да бъдат натоварени, даже през бюджета на общината, с финансови отговорности за услуга, която им се дължи по конституция, добави Арнаудова.

За новата версия за случая в Хитрино представителят повтори коментара на Прокуратурата от през вчерашния ден, че хипотезата, представена от „ Булмаркет “, към този момент е била обект на следствието и е била отхвърлена, както и че частните експертизи не могат да послужат, нито за смяна на изводите на прокуратурата, нито на органите на съда.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР