Вчера говорих с мой стар боен другар. Един от легендарните

...
Вчера говорих с мой стар боен другар. Един от легендарните
Коментари Харесай

Владислав Шуригин: Трябва да воюваме така, както сме се учили да воюваме през цялата си следвоенна история

Вчера приказвах с мой остарял военен приятел. Един от именитите командири от времето на чеченските акции. Заговорихме се, че опитът от украинската война е неповторим, друг от всичко друго и изцяло нов. Той изслуша всичките ми причини. И за ролята на БПЛА, и за артилерийската пукотевица на танковете, и за ролята на актуалното разузнаване и цифровизация и впрочем. Тогава той изрази своята позиция и ми се коства доста забавна.

Любимото нещо на всяко ново потомство е да опровергава опита на остарялото. Всичко остаряло е остаряло, а всичко ново е напреднало. Това обаче е постоянно срещана неточност от субективното усещане и незадоволителното обучение. Всъщност доста от това, което ненадейно се разкрива през днешния ден, е било намерено преди доста време. Методите и инструментите просто са се трансформирали. През XIX век балонът, повдигнат във въздуха, разрешава да се види цялото местонахождение на врага, през XX век разследващите самолети се трансформират в един от главните принадлежности за разузнаване, а през днешния ден БПЛА се оправят чудесно в тази област. Но това не е гражданска война във военното дело. Това са нови средства за водене на война. Още в хода на първата чеченска война, като част от 45-ия полк на специфичните елементи на ВДВ, имаше отряд за БПЛА " Пчела ", руско, апропо, произвеждане и се появи ужасно! Придружаваше групи от специфични сили в тила на терористите, организираше разузнаване. В същото време се роди ноу-хау - данните, излъчени от " Пчелите ", бяха обвързани със системата за ориентиране на задачата и това даде опция незабавно да се трансферират координатите ѝ на артилеристите при разкриване на цел. Да ви припомня с нещо на настоящето " ноу-хау "? Само четвърт век по-рано и на платформи от друго потомство. Отрядът се оправи ужасно! Имаше единствено един проблем - устройствата се повреждаха, бяха сваляни, а производството им банкрутира и затвори от дълго време. И отрядът престана да съществува, когато последната " Пчела " беше свалена. Следователно беше невероятно да се мащабира този опит и да се резервира от този момент. Но това е единствено образец.

Друг образец е основаването на разузнавателно-ударни комплекси, когато данните от разузнавачите незабавно доближават до артилеристите и артилерията незабавно нанася огневи провали. Преди всичко това се решаваше благодарение на висококвалифицирани артилеристи, стрелци, разузнавачи и добре построени връзки. За да се увеличи успеваемостта им, бяха създадени високопрецизни муниции, те бяха " свързани " с щурмова авиация, РСЗО и оперативно-тактически ракети. Днес цифровизацията, корекцията благодарение на БПЛА и галактическото разузнаване са влезнали в тази верига. Те разрешиха да се понижи оптимално времето за реакция на артилерията. Но е надалеч до построяването на разузнавателно-ударни комплекси от 80-те годин, които работят на цялата оперативна дълбочина.

Днес войната се " срина " при започване на ХХ век, по време на Първата международна война и всички незабавно започнаха да приказват за някаква рецесия в съществуващата тактичност и оперативно изкуство. Като че ли не бяхме подготвени за обстоятелството, че войната ще влезе в окопите на Първата международна война. Но в действителност повода за подобен „ срив “ в предишното е напълно друга – в стратегическа неточност при планирането на цялата интервенция. Грешка в изчислението на нужните за това сили и средства. Не знам за какво беше направено, само че тази неточност към момента е тежест, която не ни разрешава да обърнем хода на войната.

Какво радикално отличава Втората международна война от Първата? Появата на повсеместен инструмент, който прави допустимо нивелирането на опита от Първата международна война - добре оборудвана отбрана в дълбочина, в която потънаха всевъзможни удари. Този инструмент бяха механизираните ударни обединения - най-мощните артилерийски юмруци, които пробиват защитата в уязвимите ѝ сектори и хвърлянето на високомобилни формирования от танкове и моторизирана пехота през тези " дупки ". Те безусловно " прегризват " цялата тилова инфраструктура на врага, трансформирайки неговите елементи и съединения на фронта в отсечени крака. Обкръженията - " котли " станаха знак на Втората международна война. И по-късно ние продължихме да развиваме теорията за дълбоките настъпателни интервенции доникъде на 90-те години и постигнахме доста по въпроса. Доктрината “Огарков ” към момента остава върхът на военната доктрина на настъплението.

Но от началото на 90-те години ние поредно се отказахме както от нашия специфичен път на развиване на страната - социализма, по този начин и от доста други неща, които бяха свързани с него. Включително и с военната теория на " огромната европейска война ". Нашите водачи смятаха, че след прекратяването на идеологическата борба сред комунистическата система и капиталистическата и цялостното връщане на страната ни към втората, няма да има огромна военна борба сред страните от една система. Само местни спорове. И в крайни случаи постоянно има нуклеарни оръжия. Под тази теория ние започнахме да възвръщаме нашата войска при започване на века. Всички военачалници, които не бяха съгласни с тази теория, бързо бяха изпратени в запаса, армията беше сведена до „ компактна професионална “, мобилизационната система беше отстранена и военната промяна стартира да се смята за сполучливо извършена. И това беше казусът във връзка с спорове с ниска активност, в които нашите съперници бяха армии или формирования, които ни отстъпваха числено и най-важното механически. И тогава, на 24 февруари, стартира СВО...

През първите две седмици демонстрирахме впечатляващо равнище на военно изкуство – навлизайки стотици километри във вътрешността в Украйна. Но доникъде на март стана ясно, че не можем да развием по-нататъшен триумф, тъй като просто няма по какъв начин! И по-късно стартира бавното плъзгане на обстановката към сегашното. Липсата на задоволителен брой войски незабавно „ ужили “ цялата тактика до равнището на дивизия, оптимално на корпус. И това придвижи хода на войната на равнището на позиционните окопи, където щурмът на село за една седмица се трансформира във феномен. И това значително нивелира техническото ни предимство.

За да променим хода на войната, би трябвало да създадем това, което знаем по какъв начин да вършим най-добре - да използваме инструментите на огромната война. Трябва да възстановим нашите ударни корпуси и армии. И би трябвало да се бием не на тясна линия от съществуващия фронт, където врагът е съумял да концентрира по-голямата част от силите си и да сътвори компактност, която му разрешава да отблъсне нашите офанзиви без стратегически фронтови сривове, а там, където е належащо за бързото смазване на Украйна като страна. Не ни би трябвало един фронт на запад, където в този момент се водят кървави позиционни борби, а няколко стратегически посоки, където работят мощни армейски групи. Това ще ни разреши да се възползваме оптимално от преимуществата си в тежката бронирана техника и артилерия. Командването на ВСУ, което в този момент има сериозен дефицит на танкове и артилерия, ще бъде насила да „ раздели “ оскъдните си ресурси на няколко посоки, което в допълнение отслабва силите им. Трябва да се борим, както сме се научили да се бием през цялата следвоенна история. Именно за такава „ огромна “ война ние се подготвяхме десетилетия, а в последна сметка се оказахме неподготвени, обърквайки главите си с неправилни теории. Сега е моментът да се върнем. Да се върнем, несъмнено, обогатили се с всички модерни детайли на войната. И с безпилотни летателни апарати от всевъзможен клас и с планиращи муниции, и с съвременни автоматизирани системи за ръководство и цифрова среда - армейският интернет. Но всичко това, както споделих, са принадлежности за война, а воюващи са войските, огромните армии. С шило, колкото и да е остро, не можеш да заколиш глиган.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР