Вчера Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) обяви, че ще

...
Вчера Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) обяви, че ще
Коментари Харесай

Avast ще плати глоба от 16,5 млн. долара заради продажбата на потребителски данни и „повече няма да прави така“

Вчера Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) разгласи, че ще забрани на разработчика на антивирусен програмен продукт Avast да продава на рекламодатели данни за сърфирането на потребителите в интернет. В същото време разработчикът съобщи, че неговите решения не наблюдават потребителите в интернет.

Съобщава се, че Avast е уредила обвиняванията на FTC против погашение на санкция от 16,5 млн. $. Според регулатора сумата ще компенсира потребителите на Avast, чиито чувствителни данни за сърфиране в интернет са били нелегално продадени от разработчика на рекламни компании и брокери на данни.

„ Avast обещаваше на потребителите, че нейните артикули ще пазят неприкосновеността на техните данни за сърфиране, само че направи тъкмо противоположното. “

заяви в изказване в четвъртък Самюел Левин, шеф на Бюрото за отбрана на потребителите към FTC, като означи, че практиките на Avast са в прорез със закона

FTC съобщи, че в продължение на години Avаst е събирала информация за онлайн дейностите на клиентите си.

Включително термини за търсене и посетени уеб страници, като е употребила патентованите разширения за браузъри на Avast, за които е твърдяла, че ще „ пазят персоналните данни на потребителите “, като блокират бисквитките за онлайн следене.

Avast е продала тези данни посредством към този момент закритото си дъщерно сдружение Jumpshot на повече от 100 компании. Тя е спечелила десетки милиони долари. FTC твърди, че данните, които Jumpshot е продавала са разкривали религиозните убеждения на потребителите, здравословните им проблеми, политическите им възгледи. Както и тяхното местонахождение и друга сензитивна информация.

Според взаимно следствие на Vice News и PCMag от януари 2020 година Jumpshot е продавала чувствителни данни за сърфирането на потребителите на компании като Гугъл, Yelp, Microsoft, Home Depot и консултантския колос McKinsey. По-конкретно Jumpshot е продавала данни за кликванията на своите консуматори, в това число съответните линкове, върху които потребителите са кликвали.

По това време Avаst е имала повече от 430 милиона дейни консуматори в международен мащаб. Твърди се, че в този миг Jumpshot е имала достъп до данни от 100 милиона устройства. Няколко дни след публикуването на това следствие Avast закри Jumpshot. През 2021 година Avast се сля с Norton LifeLock. Сега разработчикът е част от компанията майка Gen Digital, която има и приложението CCleaner.

Коментирайки известието на регулатора, Avast съобщи, че не е съгласна с „ изказванията и описанието на фактическия материал “. „ Когато Avast непринудено закри Jumpshot през 2020 година, тя приключи тази процедура. Оперативните разпореждания на съглашението за споразумяване на разногласието са в сходство с настоящите стратегии за отбрана на персоналните данни и сигурността на Avast. “, обявиха от компанията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР