Вчера е била открита двудневна конференция с кръгла маса Занаятите

...
Вчера е била открита двудневна конференция с кръгла маса Занаятите
Коментари Харесай

Експерти от страната обсъждат проблемите и бъдещето на занаятите

Вчера е била открита двудневна конференция с кръгла маса „ Занаятите – завещание и бъдеще “ в Дома на културата „ Борис Христов “ в Пловдив. Участие в нея са взели ръководителят на Регионалната Занаятчийска Камара /РЗК/ в Пловдив и бенефициент на плана Тони Симидчиева, заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив, сътрудник по плана и хазаин на събитието Пламен Панов, ръководителят на УС на Съюз за стопанска самодейност Васка Бакларова, изпълнителният шеф на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание към UNESCO доктор Ирена Тодорова, ръководителят на Националната Занаятчийска Камара /НЗК/ Иван Влаев, консултантът на Занаятчийска камара-Кобленц Емил Василев, проф. Соня Милева-Божанова от СУ „ Климент Охридски “, Амелия Гешева и други.

Тони Симидчиева откри кръглата маса, която се осъществя по план „ Занаятите – завещание и бъдеще “. Целта на срещата е да се слагат проблемите на занаятчийските организации , да се обсъдят и да се намерят способи за тяхното разрешаване. През последните 10 години РЗК-Пловдив осъществя доста наситена стратегия от събития с поддръжката на Община Пловдив. Организацията получи нови места за работа и изложения, което спомогна доста за стабилизирането ѝ. С административната поддръжка от сектор „ Култура “ на община Пловдив, камарата съумя да завоюва финансиране за действия като подсилване на потенциала и разпространение.

Проф. Мариела Модева даде висока оценка на кръглата маса, която е първата по рода си. Според нея най-важното е проблемите да се разискват, с цел да могат да се вземат решение. Конкретните благоприятни условия за взаимоотношение са:

  • посредством промотиране на връзката сред „ Дестинация България “ и занаятчийството;
  • посредством събитийния, фестивалния и креативния туризъм;
  • посредством организациите за ръководство на туристическите райони;
  • посредством присъединяване на щандовете на МТ на туристическите изложения;
  • посредством съглашения за съдействие и присъединяване във междуведомствени работни групи за развиването на културния туризъм.

„ Когато приказваме за занаятите Пловдив е позитивен образец, само че това не се реализира за ден. Това са резултати от процеси, които са стартирали преди години. „ Занаятчийското учебно заведение “ е взаимен триумф на Община Пловдив и РЗК. Важно е да споделим какво можем, с цел да вървим напред “ , сподели заместник- кметът Панов.

Васка Бакларова обърна внимание на обстоятелството, че Съюзът за стопанска самодейност работи по план за цифровизация на специалностите и че занаятите са част от него. Тя означи, че е извънредно значимо да се работи с младежите, с цел да се подсигурява приемствеността.

„ Една от огромните задания на ЮНЕСКО е да превърнем всички младежи в създателите на културното завещание. Занаятчийството е под ударите на всички обществени, стопански, демографски рецесии. Важно е нашето родно културно завещание да оцелее в този турболентен интервал и да се основат условия познанията да се трансферират от едно потомство на друго. Трябва да поддържаме най-видимата част от нематериалното културно завещание – занаятите “ , означи доктор Тодорова.

Иван Влаев след нея акцентира, че би трябвало да се дискутират компликациите при работа с професионалните учебни заведения , тъй като активността на занаятчийските камари е раздрана сред Закона за занаятите, Търговския закон и Закона за образованието. Друг проблем, който е значителен за огромен брой от районните сдружения е неналичието на поддръжка от локалната власт .

Емил Василев показа забавен разбор за развиването на законодателството в областта на занаятчийството в следосвобожденска България, в интервала сред 1944 и 1989 година и настоящите сега закони.

Проф.Соня Милева-Божанова и Амелия Гешева показаха резултатите от изследване „ Занаятите – сред креативната стопанска система и опазването на културното завещание. Решения за бъдещето “. В това първо по рода си и мащабност изследване на художествените занаяти са взели участие 55 общини, 18 РЗК и НЗК, 13 МИГ.

Програмата  продължава и през днешния ден, когато участниците ще проведат полемика, ще одобряват публична обща декларация и ще прегледат Улицата на занаятите в Стария град.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР