Вчера депутатите създадоха двe временни комисии в Народното събрание. Едната

...
Вчера депутатите създадоха двe временни комисии в Народното събрание. Едната
Коментари Харесай

Венко Сабрутев, ПП: Таван от 2.70 лв. би означавал дефицит на горивата и фалит на всички търговци

Вчера депутатите сътвориха двe краткотрайни комисии в Народното събрание. Едната ще би трябвало да проверява доставките на недопечен нефт до " Лукойл Нефтохим Бургас " и за какво цената на горивото е толкоз висока. Другата би трябвало да откри всички обстоятелства и условия към построяването на " Южен поток ", " Балкански поток ", както и за какво е забавено построяването на интерконектора с Гърция.

Темата в " Денят стартира " разяснява депутатът от " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев.

" Дебатът протече към 4-5 часа и беше безспорна загуба на време. Дали тези комисии могат да свършат работа - мисля, че не. Парламентът не е проверяващ орган, ние не сме прокуратура. Говорейки за горивата, вместо Народното събрание да прави работата на Комисията за отбрана на потребителите, трябваше в точния момент да се смени състава на регулатора, тъй че той да поеме своята функционалност "

По думите му Комисия за защита на конкуренцията не подхваща никакви дейности в посока контролиране на пазара на горивата. Всички виждаме, че има несъответствия, всички знаем, че държавният орган, който контролира нерегулирани пазари е Комисия за защита на конкуренцията, тя има опция да постанова санкции в размер до 10% от годишен оборот, акцентира Сабрутев.

Имаме инструментариума, имаме законодателството, само че като че ли регулаторът работи с необятно затворени очи. Колегите от ГЕРБ парадират с някакво левче, което се губело, само че в това време Комисия за защита на конкуренцията се управлява от тях. Не подават сигнал, комисията не се самосезира ".

Процедурата за избор на ново управление на комисията е отворена, само че Народното събрание е към своя край, счита Венко Сабрутев.

" Парламентът в последните седмици действително не работи, тъй като новото ръководещо болшинство не влизаше в зала. Парламентарните комисии също не могат да стартират работа, тъй като няма кворум ", съобщи депутатът.



Според Сабрутев предлагането на ГЕРБ за таван на горивата от 2.70 лева е " следващата сензация " и би означавало банкрут на всички търговци и недостиг на горивата:

" Как си представяте един търговец на горива да купува бензин на 3.30 и да продава на 2.70 лева, до момента в който прави големи оперативни разноски? Държавата да покрива 50 стотинки на литър, това значи да тегли големи заеми. "

На въпрос за внезапното повишение на цената на природния газ, Венко Сабрутев изясни, че на международните пазари синьото гориво е скочило 3-4 пъти поради войната в Украйна.

" Пускането на газовата връзка с Гърция ще ни даде опция да употребяваме цялостното количество на азерския газ, което ще е в пъти по-ниско от тази на " Газпром ". Това е конфиденциална информация, която ни беше споделена в Народното събрание, само че твърдо декларирам, че цената на азерския газ е в пъти по-ниска. "

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР