Вчера дадохме официалния старт на българското председателство на Съвета на

...
Вчера дадохме официалния старт на българското председателство на Съвета на
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Има какво да покажем на Европа

Вчера дадохме формалния старт на българското председателство на Съвета на Европейския съвет с концерт в НДК. Нашето обръщение е да се обединим към общите цели, всеки със своите обичаи и история.

Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова. Поехме от Естония 120 досиета – разнообразни законодателни начинания, по които би трябвало да продължим работата. Надяваме се през тези шест месеца да успеем да ги придвижим стъпка напред, уточни Павлова.

Очакваме съществени и тежки диспути по въпроса с мигрантите, енергийния пакет и Брекзит. Ако приказваме за бъдещето на Европа през идващите 20 години, дебатът минава през тематиката за миграцията и тематиката за бъдещия бюджет на Европейския съюз, след излизането на Англия, когато бюджетът ще намалее с 22 милиарда евро.

Трябва да се търси салдото – по какъв начин с по-малко пари да бъдем по-ефективни, съобщи министърът. Кохезионната политика въобще не би трябвало да е под въпрос, въпросът е по какъв начин да продължи. Ако задълбочим разликите сред районите, това ще докара до турбуленция в Европейския съюз. По Дъблинското съглашение не мога да кажа, че имаме прогрес. Позициите на страните са разнообразни. Ние сме призвани да бъдем балансьор, съобщи Павлова.

Брекзит е една гореща тематика през идващите шест месеца, само че тя няма да завърши. От нас се чака по време на председателството да запазим единната позиция на 27-те. Затова е значимо да приемем рамката на съглашението с Англия още веднъж без да се разделяме и да дадем явен мандат на договарящия господин Барние за това какви договаряния ще се водят през идващите месеци, уточни тя.

Министърът посочи, че по време на председателството ни въпросът за анулация на глобите против Русия няма да бъде повдиган. За нас тематиката за Западните Балкани е основна. Българското председателство е балканско председателство. Можем да останем в историята с разширение на европейската интеграция. За нас е значимо да създадем един почтен разбор на страните от Западните Балкани до каква степен са стигнали в стъпките си към Европейския съюз, с цел да може да се върви напред, съобщи Павлова.

Част от нашата тактика е да променим имиджа на България. Имаме неповторим късмет да покажем нашите обичаи, просвета, история. В сряда ще представим 4-минутен клип, в който ще покажем благосъстоянието и хубостта на България. Трябва да сме горди от това, че сме българи и че има какво да покажем на нашите другари от Европа, сподели още Лиляна Павлова, написа novini.bg.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР