Вчера четири парламентарни групи – ГЕРБ-, ПП-ДБ, ИТН и ДПС

...
Вчера четири парламентарни групи – ГЕРБ-, ПП-ДБ, ИТН и ДПС
Коментари Харесай

Гаджев от ГЕРБ: Четири парламентарни групи настояваме за реално присъединяване на Украйна към НАТО

Вчера четири парламентарни групи – ГЕРБ-, ПП-ДБ, Има Такъв Народ и Движение за права и свободи внесохме план на декларация, която приканва за предоставяне освен на пътна карта, само че и за действително присъединение на Украйна към НАТО. Това съобщи националният представител и председателстващ комисията по защита в Народното събрание Христо Гаджев, който взе участие във конгрес във Военния клуб, проведен от Съюза на офицерите от запаса " Атлантик ", за поуките от войната в Украйна, за подготовка, превъоръжаване и създаване на модерни качества на Българската войска.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10966
Гаджев сподели, че става въпрос за предложение за декларация на Народното събрание, а не за решение, което демонстрира волята на Народното събрание и дава инструкции на държавните органи без да ги задължава. По думите му доста страни в европейската част на НАТО са приели сходни заявления, тъй че това не е казус. Според Гаджев това е значимо да се случи в този момент, тъй като демонстрира политическото обръщение за настроението в болшинството от българските политически сили за ролята на НАТО и гаранциите за сигурност към Украйна. Вече е редно да мислим една стъпка напред - по какъв начин Украйна ще бъде възобновена и по какъв начин тя ще бъде интегрирана в системата за сигурност на Европа, сподели Гаджев.

Според депутата Украйна може да се причисли към НАТО след края на войната. Той е на мнение, че би трябвало да има ясни гаранции, че дадената на Украйна покана за участие през 2008 година още стои на масата. " Въпросът е в този момент да има действителни дейности и това да бъде и българска позиция по време на Срещата на Върха на НАТО във Вилнюс ", разяснява депутатът. 

Помолен да разяснява дали България би трябвало да взе участие в диалози по отношение на концепцията да се дадат гаранции за сигурност на Украйна, само че не от НАТО като формат, а от някои страни-членки по настрана, националният представител сподели, че страната ни би трябвало да взе участие в общия спор и да бъде част от общото решение, което се взема от Срещата на върха на НАТО. " Тази тематика не стои у нас на дневен ред ", сподели Гаджев.

Депутатът означи, че чака отпор от партия " Възраждане ". " Ще забележим с какви претекстове. Дезинформацията става тяхна запазена марка ", разяснява той. 

Попитан срещнал ли се е с военната помощ за Украйна, която България ще даде Христо Гаджев сподели, че в Народното събрание към момента няма получена информация каква тъкмо помощ изпращаме. Депутатът предложи, че е въпрос на техническо време тази информация да бъде изпратена от Министерския съвет до Народното събрание, тъй като става въпрос за класифицирана информация. Гаджев сподели, че не може да се " отвори " тази информация, защото последното служебно държавно управление я е засекретило и преди да се разсекрети би трябвало да минат съответните периоди, записани в Закона за класифицираната информация.

Христо Гаджев сподели още, че не чака във военната помощ за Украйна, която България изпраща, да има противовъздушна защита. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР