Вчера бяха избрани шестимата представители на съдиите в Съдийската колегия

...
Вчера бяха избрани шестимата представители на съдиите в Съдийската колегия
Коментари Харесай

Всичките шестима представители на съдиите във ВСС са от провинцията

Вчера бяха определени шестимата представители на съдиите в Съдийската гилдия на идващия Висш правосъден съвет. Нито един от тях не е от софийско съдилище.

Това са Мария Терзийска – заместник-председател на Варненския областен съд, Явор Колев – ръководител на Административния съд в Пловдив, Миглена Тянкова – ръководител на Окръжен съд -Хасково, Васил Петков – ръководител на Окръжен съд – Ямбол, Даниела Александрова – заместител.-председател на Софийския областен съд и Младен Димитров – ръководител на Районния съд във Велико Търново.

В събота нито един от 15-те претенденти не съумя да събере нужната поддръжка от най-малко половината от гласувалите магистрати и това наложи второ гласоподаване през вчерашния ден. Регистрираната интензивност при повторното гласоподаване за избор на членове на Висш съдебен съвет от квотата на съдиите доближи 64,22 % или дали своят вот 1411 съдии от общо 2197.

Точно в 18.00 часа стартира преброяването на хартиените бюлетини, които бяха добавени към резултатите от електронното гласоподаване и над три часа по-късно бяха оповестени окончателните резултати.

Тъй като условието – с цел да бъде определен, претендентът да е получил поддръжката на повече от половината гласувалите съдии, на балотажа не важи, през днешния ден станаха ясно първите шестима членове на Съдийската гилдия.

Следващите две съботи – още веднъж в директен избор, прокурорите ще дефинират своите представители в Прокурорската гилдия на новия Висш правосъден съвет. Първият й член към този момент е прочут – това е определеният от Общото заседание на следователите Петко Петков.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР