Вчера Булгаргаз обяви два търга за закупуване на газ- една

...
Вчера Булгаргаз обяви два търга за закупуване на газ- една
Коментари Харесай

Валентин Николов пред Lupa.bg: До края на годината ще ползваме руски газ, доставен от посредници

Вчера " Булгаргаз " разгласи два търга за закупуване на газ- една за естествен и една за полутечен газ. Документите по търговете ще се одобряват до 16 август, а задачата е да се обезпечат количества за октомври, ноември и декември.

Според обявата, доставчиците ще би трябвало да обезпечат 1 500 000 MWh за октомври и по 2 000 000 MWh за ноември и декември. Количествата би трябвало да дойдат през Гърция.

От къде обаче може да пристигна този газ? Кои компании могат да аплайват?

Всъщност съответни компании ще могат да аплайват за тези търгове и те ще доставят съветски газ, разгласи пред Lupa.bg Валентин Николов, някогашен шеф на Български енергиен холдинг.

" Когато руснаците започнаха да упорстват да се заплаща газа в рубли, знаеха, че нашите ще откажат. Техни компании взеха потенциали до края на годината. Именно тези компании ще могат да вземат участие в този търг. Едната от тях е МЕТ Енерджи. Те действително разполагат с количества съветски газ, който ще бъде препродаден у нас ", изясни Николов.

Според него това ще се случи на по-високи доставни цени.

" До края на годината България ще употребява съветски газ по един или различен метод. Става дума и за естествен, и за полутечен. Руснаците създават и полутечен газ въпреки и в дребни количества. Има опция да се докара американски полутечен газ, само че това би било доста скъпо и не мисля, че страната ще се съгласи на подобен вид ", сподели още специалистът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР