Вчера беше направен сериозен пробив към решаване на проблема с

...
Вчера беше направен сериозен пробив към решаване на проблема с
Коментари Харесай

Михаил Константинов: България трябваше да избере начина, по който си гласуват хората по света - с хартия

Вчера беше изработен сериозен пробив към решение на казуса с измененията в Изборния кодекс, беше изработен и сериозен пробив към сформиране на държавно управление. Това съобщи в " Денят стартира " изборният специалист проф. Михаил Константинов.

Обясни, че се отива към решение, което е уравновесено и заслужено. Ще се върне смесено гласоподаване по желание, както беше до април предходната година. Предвидено е машината да издава и машинен протокол, който ще има контролни функционалности, защото разписките ще се броят, с цел да е ясно какво се записва в машината. Протоколът би трябвало да е оптимално банален, с цел да не затруднява комисиите.

Константинов е безапелационен обаче, че България трябваше да избере метода, по който си гласоподават хората по света - с хартия.

Константинов означи, че следващата година ни предстоят локални избори, които са доста комплицирани. Предполагаемата дата за тях ще е 25 октомври. Подчерта, че ще се гласоподава за общински съветници и общински кметове. В София, Пловдив и Варна, където има региони, ще се гласоподава и за районни кметове. В селата към София, Варна и други ще се гласоподава и за кметове на кметства. По думите му това би затруднило гласоподавателите, които предпочетат да гласоподават машинно.

Коментира и тематиката с изборния регион " чужбина ", като изясни, че в случай че има подобен, ще има една листа " чужбина " и част от депутатите, които партията печели, ще ги издърпа от тази листа, само че общият брой мандати няма да се промени.

В България има 5 млн. и 200 000 гласоподаватели, в чужбина - 1 млн. и 400 000. Общо гласоподавателите у нас и по света са 6 600 000. Активната регистрация ще направи по-точни описите в България, сподели той, само че посочи, че това няма да промени изборния резултат.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР