Вчера адв. Петър Славов, народен представител в 43-тото Народно събрание,

...
Вчера адв. Петър Славов, народен представител в 43-тото Народно събрание,
Коментари Харесай

Адв. Петър Славов за ФАКТИ: Подигравка е да пазим герба на СССР на сградата на най-висшия ни държавен орган

Вчера адв. Петър Славов, депутат в 43-тото Народно заседание, част от “Групата за натиск” и ръководител на съдружие “Гражданска платформа”, изпрати питане до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев по отношение на останките от комунистическия герб, които не престават да стоят над входа на втората постройка на българския парламент.

Премахването на комунистическия сърп и чук с изключение на морално обвързване, е и законово такова - и Законът за герб на Република България, и разпореждане № 476 на Министерски съвет от 1997 година изискват на фасадата на Народното събрание да бъде подложен държавният герб на Република България.

Какъв е напредъкът по окончателното премахване на останките от комунистически герб на фасадата на Народното събрание на пл. “Александър I Батенберг” и слагането на държавния герб на Република България и в какви периоди ръководителят на Народното събрание смята, че ще бъде изпълнен законът и над централния вход на втората постройка на българския парламент ще бъде подложен държавният ни герб са въпросите, които съдружие “Гражданска платформа” задава на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

По тематиката от ФАКТИ разговаряхме с адв. Петър Славов.

“Усилията за тази смяна са първо, с цел да се извърши законът. Това е условие на закона, а не някакво скимване. Законът ясно споделя, че на постройките на висшите държавни органи би трябвало да бъде подложен държавният герб на страната, а не някакъв излишък от времето на Съветския съюз. Това от една страна.

От друга страна, както и в този момент, по този начин и през 2015 година, когато подех тази самодейност с въпроси в 43-тия Парламент, чувах въпроса в този момент ли му е времето, нямаме ли други по-важни проблеми. Винаги ще има по-важни проблеми, по този начин е. Това обаче е нещо знаково, нещо доста мощно изключително когато едно ново ръководство се декларира като ръководство на смяната. Хората чакат да видят смяната, да я пипнат, да я почувстват. Ето нещо, което не е скъпо, може да се направи в границите на спестовност на бюджета на Народното събрание, а в същото време ще бъде виждано всеки ден от стотици хиляди хора, над чиито глави сега се извисява остарелият комунистически герб, неизменен от повече от 30 години - единствената смяна е, че гербът на Съюз на съветските социалистически републики е отчасти изчегъртан и е отчупена петолъчката”, уточни адв. Славов.

“Писмото до новия ръководител на Народното събрание господин Никола Минчев е изпратено през вчерашния ден. Виждайки неговите изяви и по повод Деня за респект на жертвите на комунизма, и по повод други изяви, свързани с тежкото комунистическо завещание, се надявам в действителност да осъзнае две неща. Първо, че от законова позиция протичащото се е неприемливо - на процедура законът се нарушава. Второ - че това е насмешка с паметта на жертвите на тоталитарните режими: трийсет и повече години след рухването на комунизма, ние да пазим безусловно на постройката на най-висшия ни държавен орган остарелия комунистически герб на Съюз на съветските социалистически републики - една непозната страна. Спомняме си каква имперска политика водеше Съюз на съветските социалистически републики и по какъв начин за малко поради нелепостта на комунистическите ни “лидери” не станахме 16-та република на тази Империя на злото, както беше наречена тогава”, сподели още той.

“В подтекста на напрежението, което Кремъл от ден на ден ускорява и подклажда към Украйна, виждаме образно, че на постройката на външното си министерство, съветската страна до ден сегашен пази герба на Съюз на съветските социалистически републики. Именно поради имперската политика на Кремъл - политика на тъгуване освен по предишното, само че и по методите на практикуване на властта тогава, е редно да се замислим по какъв начин да вземем ограничения най-малко да прекъснем тази връзка, която сме имали, както и последствията, които до ден сегашен - толкоз години по-късно, към момента плащаме”, безапелационен е адв. Петър Славов.

“Премахването на остарелия комунистически герб е част от слагането на държавния герб на Република България. Очевидно комунистическият герб не може да стои там. Той би трябвало или да се шлифова, или да бъде отстранен, или да бъде измислено нещо друго. Във всеки случай обаче той би трябвало да бъде премахнат, като на негово място да бъде подложен държавният ни герб. Стигнахме и до съда по тази тематика. Делото, което водихме, беше на две инстанции и завърши в края на предходната година.

Съдът се съгласи с нас, че държавният герб би трябвало да бъде подложен на постройката на Народното събрание. Не можахме обаче да получим неоправдателен диспозитив, който да задължи Народното събрание да извърши закона, тъй като съдът одобри, че на Парламента, като върховен държавен орган, не предстои да бъдат вменявани избрани отговорности. Констатациите на съда обаче бяха ясни - държавният герб би трябвало да бъде на мястото на останките от комунистическия герб на СССР”, напомни адв. Славов.

“От госпожа Караянчева в 44-тия Парламент бяха изпращани неуместни отговори, че входът на постройката не бил на мястото на централния вход, а изотзад на постройката. Такива неуместни неща се използваха като причини, вместо да се подхващат дейности, въпреки че тогава ни увери, че е свикала експертна комисия, говорили са”, сподели още той.

“Настоящето запитване към господин Минчев съдържа два доста ясни въпроса - какъв е напредъкът по всички неща, които неговите прародители настояват, че са правили и в какви обозрими периоди би се заел законът да бъде спазен”, уточни юристът.

“Надявам се българските народни представители и в частност ръководителят на Народното събрание да съобразят правосъдното решение и законът да бъде спазен”, приключи адв. Славов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР