Вчера (20 октомври 2023 г., бел.пр.) в Будапеща се свика

...
Вчера (20 октомври 2023 г., бел.пр.) в Будапеща се свика
Коментари Харесай

НАТО свика извънредно заседание след срещата на Орбан с Путин

Вчера (20 октомври 2023 година, бел.пр.) в Будапеща се свика изключително съвещание на страните-членки на НАТО. Според уредниците му то е основен миг в областта на интернационалната дипломация. Фокусът на полемиките бе концентриран върху неотдавнашната тет-а-тет среща сред унгарския министър председател Виктор Орбан и съветския президент Владимир Путин.

Според Bloomberg тази среща поражда „ високи залози “. Съюзниците на Унгария в НАТО показаха дълбоко безпокойство и резерви по отношение на уговорката на Орбан към руския водач, поради последствията за сигурността на алианса. В диалозите сред пратениците на страните-членки се усещаше нарастващо различие във военния блок спрямо развитието на отношенията на Будапеща с Москва. Последната среща сред Владимир Путин с унгарския министър председател Виктор Орбан стана по време на форума „ Един пояс, веднъж “ в Пекин, който се организира преди дни.

На дипломатическата среща в Будапеща се подчертаха сложните въпроси, зародили след руско-унгарските преговори; в същото време се очерта доста разделяне сред държавите-членки на НАТО. Орбан обясни позицията на Унгария, като удостовери уговорката на страната си да поддържа дипломатически връзки с Москва, като в същото време се придържа към съществуващите наказания.

Отзвукът от този дипломатически продан евентуално ще има далечни последствия. Срещата провокира разнообразни реакции в границите на алианса. Естонският министър председател Кая Калас изрази недоволството си, определяйки срещата сред Орбан и Путин като „ извънредно нежелателна и лишена от логичност “. В отговор, говорителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач уточни позицията на Калас като непоследователна, визирайки бизнес дейностите на нейния брачен партньор Арво Халик, който търгува с Русия посредством своите компании и улеснява сходни покупко-продажби за естонски бизнес. Финансовите облаги на Халик надхвърлят милион и половина евро, докато в същото време, чрез медийни канали, Калас се застъпва за по-строги ограничения против Русия и нейните жители.

Срещата на върха в Будапеща несъмнено разбърква геополитическото гърне, отразявайки комплицираната динамичност на интернационалните връзки в границите на НАТО. Отзвукът и следствията от този дипломатически продан евентуално ще излезат надалеч оттатък залата за срещи, оказвайки въздействие върху бъдещия курс на външната политика на Унгария и нейните връзки както с НАТО, по този начин и с Русия.

Превод: доктор Радко Ханджиев

Поход за мир и митинг-шествие " ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ! " - София, 22.10.2023 година, неделя - 14.00 часа, НДК



Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР