Вчера, 18 май, служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че

...
Вчера, 18 май, служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че
Коментари Харесай

Ще посмее ли Румен Радев да чисти здраво и в спецслужбите?

Вчера, 18 май, служебният вътрешен министър Бойко Рашков разгласи, че за повторно служебният министър председател Стефан Янев кани на среща излезлите в отпуск ръководители на спецслужбите - ДАНС и Национална разузнавателна служба, като разясни пред медиите, че те не са се явили при първа покана за среща. И добави, че не може да работи с тях, поради метода, по който Румен Радев.
С дейностите си Рашков на процедура желае да се редуцира отпуските на ръководителите на ДАНС и Национална разузнавателна служба – и евентуално ще опита да убеди Стефан Янев да ги изхвърли зад борда. " Да, няма защо да ги жали, тъй като е противоречиво те на кого по-вярно служеха – на Бойко Борисов или на Делян Пеевски. И когато президентът излезе през есента при протестиращите с вдигнат пестник с апела " Мутри, вън! ", той имаше ясна визия какво би трябвало да се направи ". Това разяснява анализаторът Ганчо Каменарски, който прибавя:
" Ако върнем лентата на времето към началото на мандата на президента Радев, може да се извади забавна кулоарна информация. Президентът имаше дискретна информация за обстановката в ДАНС и даже мислеше дали да смени основния началник. Надделя мнението, че Димитър Георгиев е честен човек. В същото време неговите опити за кадрови промени на назначените от Писанчев управителни фрагменти са били безусловно " посечени " персонално от премиера Борисов.

Президентът имаше с кого да смени Георгиев: единият от претендентите се ползваше с името на " най-честния човек ” освен в ДАНС; другият беше полковник от кариерата, самоуверен и праволинеен.

Радев влезе в първата изборна конкуренция в политическата си кариера съвсем от авиошоуто " Това сме ние " на летище Враждебна, на което даже и остарели летци изтръпнаха, когато МиГ-29 незабавно след излитането и на метри над пистата стартира стръмен завой наляво.

До този миг Радев имаше алъш-вериш с не най-кадърния боен министър Николай Ненчев, изключително към ремонта на МиГ-29. В избрана степен военните водачи живеят в " обществен кувьоз ", надалеч от мръсотията на политиката. Но, както споделя Зорба Гъркът в книга на Никос Казандзакис, " Курва е животът. Курва! "

По всяка възможност новоизбраният президент не направи промени в ДАНС, тъй като не се реши да влезе с единоборство с Делян Пеевски, не беше овладял скритите лостове на властта и не беше намерил там единомишленици. Сега може и да съжалява, само че тогава остави Димитър Георгиев на поста му.
Нещата се развиваха от зле към по-зле. В ДАНС връх взе Недялко Недялков, за който уеб сайтове като и употребяват етикет " човек на Пеевски ".
Димитър Георгиев се опита да резервира положителното си име и да не слугува. Виждайки се в невъзможност, той последователно съобщи на заместника си Недялко Недялков съвсем цялото оперативно управление на организацията и действително се отдръпна, като се концентрира върху приемането на ДАНС в интернационална професионална организация. На собствен ред той си даваше сметка, че в случай че подаде оставка, единствено " ще развърже ръцете " на Недялков за изцяло безконтролна активност.
На президента Радев всички тези неща са му пределно ясни. Първо, той не може да има цялостно доверие в ДАНС, до момента в който там цари Недялко Недялков. И още една " дребна " детайлност: Пеевски има въпреки и не многочислено лоби в ДАНС. Един от съществените изходи е бъдещият нов шеф на организацията да отиде на огромен компромис и да разгласи, че който чиновник напусне по свое предпочитание няма да бъде разследван за лобистки връзки с мафията.
Президентът Радев е стегнат от събитията в менгеме. Той също ще би трябвало да направи компромис, тъй като виси въпросът с основния прокурор Ива Гешев. Едно скимване: какво ще стане, в случай че в един ден президент, министър председател и ръководител на Народното събрание разгласят, че снемат от него своето политическо доверие? "
Автор: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР