Вчера, 1 октомври, бе Международния ден на кафето. И в

...
Вчера, 1 октомври, бе Международния ден на кафето. И в
Коментари Харесай

Ще се превърне ли кафето в лукс

Вчера, 1 октомври, бе Международния ден на кафето. И в него, какво и във всеки различен в последните години, по земното кълбо се изпиват по към два милиарда чаши с кофеиновата напитка .

Свикнали сме да одобряваме продуктите, които намираме в комерсиалната мрежа, за даденост. Ние плащаме за тях и ги получаваме бързо и елементарно. Но когато приказваме за натурални артикули, все по-често се загатва за привършване на запаси поради увеличение на популацията и препотребление.

Дори в Международната галактическа станция има кафемашина, а в Китай - страна с обичайно високо ползване на чай, потреблението на кафе се е нараснала цели осем път в последните години, създавайки напълно нова просвета на живот.
 Снимка 445529

Кафето е измежду петте най-търгувани артикули в света , нареждайки се до петрола и златото и е една от първите, основали световен пазар. Бизнесът с кафе в международен мащаб се прави оценка на 200 милиарда $ годишно.

От култивирането на сортовете, развъждането на растенията, изпичането на зърната, пакетирането и дистрибуцията - всичко това е непрекъснат развой, който е и животът на стотици милиони хора по света по веригата от растението до пакетчето в магазина.
 Снимка 445530

И тук още веднъж би трябвало да споменем климатичните промени като фактор, който въздейства на тази добре смазана верига. Те водят до нуждата от ограничения, с които да се запазят мащабите на произвеждане на кафе. Според експерти, една от тях е основаването на устойчиви на влага и жега култури - като Арабиката.

Бразилия е главен експортьор на сурово кафе от този вид, като единствено за предходната година оттова са потеглили над 2.6 милиона тона към разнообразни елементи на света, написа BBC.
 Снимка 445528

А специалисти плануват, че в бъдеще кафето може да се трансформира от всеобща в първокласна просвета поради по-специалните условия към развъждането й, подбудени от измененията в климата в страните производители.

Според прогнози, до 2050 година половината от земите, на които през днешния ден се отглежда кафе, ще бъдат неизползваеми . Освен това, климатичните промени водят и до развиване на болест по кафеените растения, която им пречи да фотосинтезират. А битката с нея коства още доста на земеделците.
 Кафето и кои са най-скъпите типове в света
Най-скъпите кафета в света

От Колумбия до Ямайка

И най-вероятният резултат от това ще е повишение на цената на обичаната ни кофеинова напитка . Затова е належащо през днешния ден да се подхващат верните ограничения, с цел да не бъде кафето разкош след десетилетия.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР