Възвръщаемост на инвестицията (ROI). Това е, което всяка марка иска

...
Възвръщаемост на инвестицията (ROI). Това е, което всяка марка иска
Коментари Харесай

Как да увеличите възвръщаемостта на инвестицията във франчайз маркетинг

Възвръщаемост на инвестицията (ROI). Това е, което всяка марка желае от своя франчайз за цифров маркетинг – пари, които постоянно се харчат насилствено, макар че множеството водачи на марки знаят, че би трябвало да отделят бюджет за тях. Все отново това не е като разпределение на пари за научноизследователска и развойна активност или човешки запаси, където разноските могат да бъдат по-лесно измерени по отношение на възвращаемостта. Сега повече от всеки път цифровият маркетинг е инструмент, който може да добави голяма стойност към името на марката.

И по този начин, по какъв начин мерите цената му? Какви критерии употребявате и какъв брой фокусирани би трябвало да сте при установяване на ROI на вашия франчайз за цифров маркетинг? 

Получаването на добър прочит на вашия франчайз маркетингов ROI постоянно би трябвало да стартира с определяне на ясна и поредна базова линия, по отношение на която тя може да бъде измерена. Той би трябвало да регистрира външни фактори, които могат да повлияят на триумфа на акцията, като време, сезонни трендове, стопански напън и други. Може би най-важното е, че би трябвало да вземе поради уменията и опита на лицето или екипа, който прави мониторинга и измерването.

В днешно време множеството консуматори отделят време преди покупка, частично тъй като има доста способи, по които решенията могат да бъдат повлияни. Дигиталната среда е все по-фрагментирана и пътуването на купувача не постоянно стартира от А и приключва в Z. Дигиталното преживяване на купувача е на практика безкрайно, заради което е от значително значение вашият екип да мери възвръщаемостта на вложенията изцяло, а освен на даден канал или платформа. Това значи, че е от значително значение да си партнирате с търговци, които могат да видят огромната картина и да оказват помощ и на вас да я видите.

Помислете за това: всички ние разчитаме на препоръките на специалисти – счетоводители, водопроводчици, юристи – и вие би трябвало да потърсите експерт по цифров маркетинг, който може да ви помогне да разберете комплициран сюжет и да ви направлява посредством избори. Добрият цифров маркетинг на франчайз интегрира доста старания – наличие, платена реклама, обществени медии, SEO и други.

Опитните специалисти по цифров маркетинг на франчайз знаят, че ROI би трябвало да се мери благодарение на авансово избран набор от основни индикатори за успеваемост (KPI), които отразяват вашите цели. Общите KPI за развиване на франчайз включват цена на евентуален клиент, периодичност на кликване, органически трафик и други Опитен франчайз цифров маркетинг може да ви помогне да определите върху кои KPI е най-добре да се концентрирайте, като се има поради историята и задачите на вашата марка.

Определянето на какви KPI да се концентрирайте като франчайзодател значително ще зависи от това дали вашата марка е нововъзникваща в промишлеността или е към този момент одобрена с известност. Всички франчайзодатели мерят триумфа с броя франчайзи, които продават всяка година. Все отново нововъзникващата марка може да има други критерии, които ще употребява в допълнение към продажбите, като да вземем за пример дали е достигнала до допустимо най-хубавата и необятна публика и какъв брой ясно е обрисувала тяхната стойност по отношение на тази на конкуренцията. Това ще значи приемане на дълготрайна маркетингова тактика, която може да отнеме повече време за премерване.

Утвърдена марка с добра известност евентуално ще има доста разнообразни цели, които са част от крайната цел - да продава франчайзи. Те може да желаят да доближат до нови собственици, пазар за съответна територия или район или да се съсредоточат върху съответно конкурентно преимущество. Тези цели са по-точни и затова могат да бъдат по-лесно измерени. Те могат да бъдат осъществени по-бързо, защото маркетинговите тактики могат да бъдат мощно приспособени, с цел да ги посрещнат.

За марки, страдащи от неприятно ръководство на репутацията или история на недоволни клиенти, маркетинговите старания ще придобият изцяло друг звук и цел - такава, която търси да възвърне доверието и да удостовери цената, като нито едно от двете не може да се случи за една нощ.

Като човек, който е в областта на франчайз маркетинга от десетилетие, моят опит демонстрира, че без значение дали сте франчайзодател или франчайзополучател, в последна сметка действителната възвръщаемост на инвестицията зависи преди всичко от това по какъв начин гледате на своя маркетингов $: дали е разход, предопределен за бързо реализиране на резултати, или инвестиция, направена за дълготраен напредък? Би било рационално да методите към него от последната позиция - като на инвестиция за дълготраен напредък.

Всичките ви маркетингови старания би трябвало да допринесат за личния капитал на вашата марка или нейната витална стойност – мястото, което има в сърцата и мозъците на потребителите и обществеността, хората, които включват евентуални франчайзополучатели – и това съвсем постоянно лишава време, с цел да се откри. Повечето вложители желаят да се съгласуват с марки, на които могат да имат вяра и да им се доверят, с други думи, марки, чиято стойност надвишава това, което може да бъде измерено посредством KPI и ROI.

Стойността на марката се построява с течение на времето, постоянно години, чрез основаване на информираност, просвета и полезности, осъществяване на обещания и поощряване на преданост. Това значи разбиране на дълготраен метод към вашите маркетингови тактики и установяване на ROI.

Дългосрочният взор е изключително значим при франчайзинга, защото е надъхан да възнаграждава финансово търпението. Големите еднократни франчайз такси, плащани от нови вложители, и настоящите месечни хонорари (обикновено 5-8% от брутните продажби) могат да се прибавят и да допринесат извънредно доста за цената на марката. Всеки продаден франчайз прибавя към присъщата стойност на марката и този напредък може да се случи, единствено в случай че ангажирате маркетинговите си пари да работят с течение на времето. Франчайзополучателите също би трябвало да гледат на своите локални маркетингови старания като на инвестиция в хипотетичното им дълго бъдеще, което е предопределено постепенно и устойчиво да усилва тяхното наличие и стойност.

В последна сметка възвръщаемостта на вложенията постоянно би трябвало да се мери по отношение на разноските за несъздаване на бюджет за постоянен и повсеместен цифров маркетинг. Вашата марка не съществува във вакуум и не може да пораства, в случай че не вършиме това, което другите желаят: вярвайте и инвестирайте в нея.

Източник: Стивън Галиган за 

Превод и редакция: Нели Тодорова                                      
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР