Възстановяването на производството в Украйна продължи и през август, но

...
Възстановяването на производството в Украйна продължи и през август, но
Коментари Харесай

Украйна възстановява производството си – бавно, но сигурно

Възстановяването на производството в Украйна продължи и през август, само че динамичността на индикаторите за икономическата обстановка демонстрира допустимо закъснение на наклонността за възобновяване в 6-месечна вероятност. Това написа за 4Liberty Оксана Кузякив, изпълнителен шеф на Института за стопански проучвания и политически съвещания (IER) в Киев.

Оптимизмът на мениджърите доста понижава, само че в това време делът на „ оптимистите ” изпреварва този на „ песимистите ”, което е насърчителен факт, разяснява създателят. Данните от допитването сочат, че упованията за идващите шест месеца се утежняват – показателят на предстоящите промени във финансовото и икономическото положение понижа от 0,12 на 0,03. Това се дължи на увеличение на каузи на „ песимистите “ от 18,5% на 20,5% и в същото време понижаване на каузи на „ оптимистите “ от 31,6% на 22,8%.



През август прогнозите на предприятията за идващите шест месеца не престават да следват низходящия тренд.  Индексът за предстоящи промени в общата икономическа среда се намали от 0,09 през юли до 0,01 през август. Намаляват както делът на „ оптимистите ” - от 34,2 на 22,3%, по този начин и делът на „ песимистите ” - от 23,3 на 22,6 на 100.

Нивото на неустановеност в вероятност от 3 месеца нараства най-вече при износа (повече от два пъти, от 6,2 до 13,9%) и при производството (от 8,2 до 14,3%).

Производствените упования за идващите три месеца са позитивни, макар наклонността към закъснение на растежа. Индексът на предстоящите промени в производството понижава от 0,24 на 0,20. Делът на предприятията, които възнамеряват да усилят производството, понижава от 33,5% през юли на 26,5%, както и делът на тези, които възнамеряват да понижат производството - от 8,7 на 7,7%.



Очакванията за заетостта са по-предпазливи, показва Кузякив. През идващите три месеца мениджърите и притежателите чакат закъснение на растежа на заетостта - показателят на предстоящите промени в броя на заетите понижава от 0,11 на 0,04. Процентът на интервюираните бизнесмени, които считат, че броят на чиновниците ще се усили, понижава от 15,6 на 9,0%,

Основните аргументи за тези прогнози са продължаващата дейната фаза на войната и „ отлагането на успеха “, девалвацията на гривната през август и несигурността за продължителността на опростените данъчни режими, въведени по време на военно състояние, заключава икономистът.



„ На фона на сходни упования, контранастъплението и военните триумфи в Харковска област доста ще повлияят на подобряването на оптимизма на украинските предприятия ”, обобщава Оксана Кузякив от Института за стопански проучвания и политически съвещания в Киев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР