Възстановяването на проекта АЕЦ Белене цели или лично обогатяване на

...
Възстановяването на проекта АЕЦ Белене цели или лично обогатяване на
Коментари Харесай

Затова ли така напират за АЕЦ Белене?


Възстановяването на плана АЕЦ " Белене " цели или персонално обогатяване на избрани олигарси, или геополитическо доближаване с Русия. До този извод стигат Д. Кадик и И. Станчев в разбора си за Дойче веле, озаглавен " Лъчистото бъдеще на България ".

Политологът от демократичната немска фондация " Фридрих Науман " е основан в София и чудесно познава страната и политическия ѝ дневен ред. В началото на публикацията Кадик и Станчев описват предисторията на плана АЕЦ " Белене " и напомнят многочислените противоположни решения за и срещу построяването ѝ.

" Такова държание илюстрира непоследователността на българската политика и растящото съветско въздействие в района. Влияние, което в бъдеще ще блокира новаторските концепции в региона на възобновимите сили ", пишат те.

Авторите считат, че възраждането на плана " Белене " може да се дължи и на появяването на китайски вложители. Но Пекин не е бил първият адрес, към който се обърнаха българите. " Напротив, българският президент Румен Радев първо се срещна с Владимир Путин. Няколко дни по-късно същото направи и министър председателят Бойко Борисов. (...)

Хвърлят прахуляк в очите на хората

Позицията на държавното управление в София може и да се е трансформирала, въпросите към АЕЦ обаче остават. Не е ясно да вземем за пример кой какъв брой счита да влага в плана и по какъв начин тъкмо ще се подходи към екологическите опасности. Дори в случай че се обезпечи 100% частно финансиране, рискът от нуклеарна повреда отново ще се носи от държавното управление. Същото важи и за преправянето на нуклеарните боклуци. Тази опасности се укрепват още и от очевидните дефекти в строителното дело и нарасналата земетръсна заплаха в района. " (...)

Който и да завоюва състезанието, ще би трябвало да строи с оборудването, което към този момент е доставено от " Росатом ", пишат създателите и цитират българския енергиен специалист Васко Начев. Според него имената на евентуални вложители, които сега са в оборот, просто хвърлят прахуляк в очите на обществеността, за бъде тя уверена, че планът си коства, а парите за рестартирането му са оправдани. " В последна сметка и този опит за възкръсване на АЕЦ " Белене " няма да докара до нищо, в случай че страната не поеме уговорката, че ще купува на избрана цена създаваната сила. Просто и този път ще бъдат вложени големи суми. "

Визията на Европейски Съюз за бъдещето на енергетиката планува децентрализиране на производството на електрическа енергия, прекосяване от изкопаеми към възстановяеми източници и от контролиран към свободен пазар. Но България като че ли избира различен път и залага на великански съветски нуклеарен план с държавни гаранции. Ако до 2030 година се осъществят проектите на държавното управление за АЕЦ " Белене ", страната към този момент ще разполага с две съветски АЕЦ с общ потенциал от 4000 мегавата, който покрива към 70% от енергийните разноски на България. В тези АЕЦ съветски са освен технологиите, само че и нуклеарното гориво. Редом с това 90 % от газа в България също се внася от Русия. (...)

Но съветското въздействие върху българския енергиен пазар не се изчерпва единствено с производството не електрическа енергия и с износа на газ. Единствената рафинерия в България принадлежи на съветския колос " Лукойл ". Липсата на диверсификация, изключително във времената на дейна съветска външна политика и предвид на енергийната сигурност, дава съображение за опасения както вътре в страната, по този начин и в Европейски Съюз. "

800 милиона евро повече

Авторите цитират запасите на Европейската комисия към плана и напомнят, че съгласно европейските наставления ТЕЦ-овете в страната би трябвало да бъдат закрити някъде към 2030 година, в случай че не са осъвременени.

" Професор Христо Василев, един от създателите на проучването " Стратегии за развиване на енергетиката в България до 2030 година ", счита, че през 2030, когато " Белене " би трябвало да стартира да създава ток, цената на електрическата енергия от възобновими източници ще бъде най-малко два пъти по-ниска спрямо атомната. (...) Според него освен това състояние българските консуматори ще заплащат 800 милиона евро повече за ток, в случай че изберат АЕЦ, вместо ветропарковете и другите форми на резистентен енергодобив, енергийните депа и интелигентните електромрежи.

Широка полемика сред специалистите сега няма. Води се обаче бурна полемика към това за какво държавното управление внезапно реши още веднъж да постави тематиката " Белене " на масата. Два сюжета са в центъра на вниманието. Първо, че от големите вложения изгода могат да извлекат компании, близки до локални олигарси. Така ще бликне още един извор за източване на държавния бюджет в интерес на частни ползи. Защото образци за преоскъпени обществени планове - колкото искаш. Другото допустимо пояснение гласи, че българското държавно управление умишлено избира геополитически курс към Русия. И в двата случая Европейски Съюз би трябвало да бъде нащрек. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР