Възстановяването на пазара на офис площи в България се очаква

...
Възстановяването на пазара на офис площи в България се очаква
Коментари Харесай

Възстановяването на офис пазара у нас - най-рано в края на 2021

Възстановяването на пазара на офис площи в България се чака да стартира най-рано в края на 2021 година, предвиждат от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Забавянето на сегмента продължава и през първото тримесечие на годината, само че прогнозите в дълготраен проект са оптимистични. За обсъждания интервал общият размер отдадени площи е 16 073 кв. м, отбелязвайки близо 46% спад по отношение на междинните размери за последните 5 години.

„ През второто тримесечие на годината се чака международната стопанска система да доближи растежа от края на 2019. За страдание в Европейски Съюз този развой се случва много по-бавно по отношение на Съединени американски щати и Китай. Разнопосочните и променливи ограничения в другите страни, неефективните помощи за бизнеса, както и бавният ритъм на имунизиране на Стария континент затрудняват възобновяване на икономическите индикатори, което е в директна връзка с офис пазара “, разяснява Михаела Лашова, ръководещ сътрудник в Cushman & Wakefield Forton.

Данни на компанията в София демонстрират, че към края на предходната година чиновниците, работещи в офис постройките, са едвам 20-30%. Но напредването на процеса по имунизиране и увеличението на хората, преболедували вируса, дава вяра за постепенно и поетапно връщане на чиновниците в офиса, настояват специалистите от Cushman & Wakefield Forton.

„ Осигуряването на качествена и комфортна работна среда ще бъде решителен фактор за този развой. Вече виждаме по какъв начин някои компании срещат опозиция от страна на чиновниците да се върнат още веднъж на работните си места. В отговор на това работодателите и притежателите на здания търсят разнообразни цифрови решения, с които да подобрят прекарванията на хората в постройката ", разяснява Михаела Лашова. Компанията към този момент разполага с нов инструмент за повишение на добавената стойност на постройките - платформа Forton Digital Services for Real Estate.

Забавянето на офис пазара е осезаемо в строителството на нови офис здания. През миналата година бяха планувани за довеждане докрай близо 180 000 кв. м, само че от тях в употреба бяха пуснати единствено 92 000 кв. м. Проектите в градеж към началото на годината са с общ размер 346 300 кв. м, като се чака до края на 2021 година да бъдат приключени близо 200 хиляди кв. м. Предвид слабото търсене евентуално част от притежателите, които не са отдали изцяло постройките си, няма да бързат с стартирането им в употреба и ще го отсрочат за следващата година.

Промяна в профила на фирмите наематели следят от Cushman & Wakefield Forton за първите месеци на 2021 година Средният размер на договорите за наем, подписани за интервала, е 570 кв. м или с 50% по-малък по отношение на предходни години. Като причина от компанията показват множеството покупко-продажби с търговски, дистрибуторски и консултантски компании, за сметка на слабата интензивност на компаниите от IT бранша, където ползата е към по-големи офиси с повърхност 1000-1500 кв. м.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР