Възстановяването на храма Св. Стефан“ в Истанбул е прекрасно доказателство

...
Възстановяването на храма Св. Стефан“ в Истанбул е прекрасно доказателство
Коментари Харесай

На живо! Борисов с първи думи в Истанбул: Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове

Възстановяването на храма „ Св. Стефан “ в Истанбул е прелестно доказателство за добросъседството ни с Турция. Това сподели министър-председателят на Република България Бойко Борисов преди откриването на реставрирания храм „ Св. Стефан “ в Истанбул.

„ Много е елементарно да се приказва и да се опълчва, доста е мъчно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от епохи и за епохи. България е значима страна, велика страна, само че не трябва да й се разпореждат големи отговорности. Можем да посредничим, можем да настояваме, тъй като единствено мирът, подобряването на връзките с Турция и Европа дава решения на доста въпроси “, добави министър председателят Борисов.

„ Слънчев ден. Много хубост и благосъстояние за всички българи. Такива дни издигат духа и братските връзки със съседите ни. Чудесно е това. Чувството е слънчево.В душите ни би трябвало да е ярко, както в моята, по този начин и на всички българи. Наистина е направено нещо доста хубаво. Още по време на реставрацията видях, че се прави нещо огромно. Сега се увещавам че е по този начин ", съобщи на собствен ред невого светейшество българският патриарх Неофит.

„ Това е триумф на цялото ни държавно управление. Получе се страховит монумент на културата на Турция. Най-важният триумф е, че след близо 100 години искане на екзапхичните парцели, след единствено един обяд се почулиха нещата. С реставрирането на църквата. Вече имаме и музей. Следих деликатно целия развой на реституция и министър председателят е доста прав, че реставраторите заслужават големи благодарности и почитание. Направили са нещо необикновено “, акцентира някогашният министър на културата Вежди Рашидов.

Храмът претърпя реституция в продължение на 7 години. В формалната делегация на Борисов  са още външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на стопанската система Емил Караниколов, министърът на земеделието Румен Поражанов и депутати.

Първоначално ще бъде отслужено свещенодействие от Вселенския патриарх Вартоломей в молитвеното наличие на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, а по-късно се чака слова да произнесат министър-председателят на Република България Бойко Борисов, президентът на Република Турция Реджеб Тайп Ердоган, ръководителят на българската общественост в Истанбул Васил Лиязе.

/ПИК



 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР